13.03.2019 | 12:00
Бивша служителка на Цветелина Бориславова издирвана в САЩ за измама
Само между четвъртото тримесечие на 2014 г. и третото тримесечие на 2016 г. OneCoin е реализирала приходи от продажби в размер на 3 милиарда и 353 милиона и “печалба” от 2 милиарда и 232 милиона евро

Бивша служителка на банкерката Цветелина Бориславова е издирвана в САЩ за измама с виртуална валута. Става въпрос за Ружа Игнатова.

Федералният прокурор на Манхатън повдигна днес обвинения срещу съоснователите на криптовалутата OneCoin Ружа и Константин Игнатови, които са обвинени в организирането на финансова пирамида за милиарди долари и продажба на криптовалута с цел измама, съобщава Българската редакция на “Свободна Европа”.

33-годишният Игнатов, брат на Ружа Игнатова, е арестуван на 6 март на летището в Лос Анджелис и е откаран в Централния съд на Калифорния, където са му били предявени обвиненията. Сестра му се издирва.

В обвинителния акт се посочва, че 38-годишната Ружа Игнатова – съосновател и бивш президент на OneCoin, е обвинена в измама с ценни книжа и пране на пари.

Константин Игнатов, понастоящем президент на OneCoin, е обвинен в заговор за извършване на финансова измама. Максималното наказание в САЩ за повдигнатите обвинения е до 20 г. лишаване от свобода.

В резултат на действията на Игнатови, жертвите в тяхната пирамидална схема по цял свят са инвестирали милиарди долари в OneCoin.

Джефри Берман, федерален прокурор в Ню Йорк, заяви, че компанията на Ружа и Константин Игнатови се основава “изцяло на лъжи и измама”. Игнатови са обещавали голяма възвращаемост с минимален риск, обаче реалността е, че двамата са се обогатявали за сметка на своите жертви. В обвинителния акт се посочва, че макар схемата на Игнатови да се е базирала на нови технологии (криптовалута), по същество това е класическа финансова пирамида, която е нанесла вреди на финансовата система на щата Ню Йорк.

В обвинителния акт е подчертано, че OneCoin е криптовалута, съществуваща само в съзнанието на нейните създатели и техните съучастници. За разлика от автентичните криптовалути (например биткойн), които регистрират историята на трансакциите в т. н. “блокчейн”, OneCoin няма реална стойност и не предлага на инвеститорите никакъв способ за проследяване на парите им, а също така не може да се използва за закупуване на нищо.

Разследването показва, че само между четвъртото тримесечие на 2014 г. и третото тримесечие на 2016 г. OneCoin е реализирала приходи от продажби в размер на 3 милиарда и 353 милиона и “печалба” от 2 милиарда и 232 милиона евро. “Стойността” на OneCoin е нараснала от от 0,50 евро за единица при създаването си до почти 30 евро през януари 2019 г.

В обвинителния акт се подчертава, че Ружа Игнатова е била наясно за измамната същност на OneCoin и е споделяла “стратегия” за излизане от бизнеса.

В едно от електронните си писма тя предлага свое решение: “Вземай парите, бягай и обвинявай някой друг за това”.

OneCoin е основана през 2014 г. от Ружа Игнатова със седалище в София. Офисът се намираше на площад “Славейков”, срещу Софийската градска библиотека. Игнатова е оглавявала OneCoin до октомври 2017 г. Константин Игнатов оглавява OneCoin от средата на 2018 година.

Родена е в България, но на 10-годишна възраст заедно със семейството си заминава за Германия. Преди да се завърне в родината си и да започне кариера и бизнес начинания, Игнатова завършва магистратура по „Икономика“ в университета в Констанц и защитава докторантура по „Право“ в Оксфорд.

В началото на кариерата си Ружа Игнатова постъпва като консултант в международната компания „Маккинзи енд Къмпани“, където работи с редица международни банки и финансови институции.

Според технологичния блог Questona.com Ружа Игнатова е вписана в Търговския регистър като „управител на поне 30 дружества и е едноличен собственик на капитала на поне 5 фирми. Някои от фирмите, с които Игнатова има връзка, била е техен представител или е участвала в съвета на директорите, са част от инвестиционния фонд CSIF, който се управлява от Цветелина Бориславова и бивша приятелка на премиера Бойко Борисов.

През 2015 г. представя концепцията за бъдещето на световните разплащания чрез криптовалути на Fourth EU-Southeast Europe Summit организирано от списание The Economist. Освен Ружа Игнатова, други лектори на събитието са президента на България Росен Плевнелиев, и министъра на икономиката Божидар Лукарски.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране