06.06.2020 | 0:08
Борисов: От Божков съм взел само една пура
Ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси, отсече премиерът

Как ще получим пари от Божков?! От него съм получавал една пура в централа на ГЕРБ. Сега съм скопен. Като си премиер, не можеш да говориш. Ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси и карикатури.

Аз се заклевам във всичко свято, защото съм много вярващ човек, затова и давам на църквите и манастирите, не съм взимал нито една стотинка, едно евро от този човек. Ако имам вина тя е, че съм помагал на футбола, категоричен бе Борисов в интервю за предаването “Панорама”.

Закони не са променяни в полза на когото и да било, допълни той.

През всичките години имахме нормални отношения. Не мога да кажа, че съм забранил на Васил Божков да се вижда с когото и да е било в правителството. Срещали сме с Васил Божков, но никога в негова полза. Неговите съдружници от 20-30 години не са ли знаели, ако се отклоняват пари? Тези ценности без пари ли се дават? Иманярите издават ли фактури, попита премиерът.

Хазартът не е нещо хубаво, и ако някой го практикува, то поне да е в полза на държавата. Няма и една стотинка. Това е лъжа. Но така беше и в Костинброд. Така действат тези мекерета. Вкарват телевизия. Мая Манолова тича, Бареков, автобуси с двойни дъна. И какво стана накрая? Само че телевизията сега е друга. Но пак са същите и все се въртят около едни и същи, каза Борисов.

Коментарът на Бойко Борисов е по повод публикуван в сайта Биволъ сигнал от името на Васил Божков до редица отговорни институции в държавата, на първо място до главния прокурор и президента. В текста се съдържат твърдения за конкретни факти, свързани с корупция до най-висшите етажи на властта и конкретно Министър-председателя Бойко Борисов, Министъра на финансите Владислав Горанов, свързани с тях субекти от политически и бизнес среди.

Документът не е подписан, но от Бивол твърдят, че са се свързали с Божков и той е потвърдил автентичността му. Свободна Европа също твърди, че разполага със сигнала и Божков е потвърдил авторство.

Ето какво се твърди във въпросния документ:

“През последните шест години, както дружествата, така и аз бяхме подложени на системна злоупотреба с власт, изнудване и директни заплахи за промяна на нормативната уредба от страна на висшепоставени държавни служители и от членове на българското правителство.

Тази ситуация ескалира до директна “заплаха” за прекратяване на дейността на тези дружества. Същата заплаха се осъществи, когато през януари 2020 г. , вследствие на моя категоричен отказ да продължавам да задоволявам нарастващите финансови претенции и амбиции за придобиване на мажоритарни дялове от моите дружества от страна на министъра на финансите Владислав Горанов и интересите, които той представлява.

За период от по-малко от три години, от 2017 г. до края на 2019 г., съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане.”

Следва пълно описание на хронологията на събитията, в която Божков описва развоя на събитията през последните пет години, за които публикува и в социалните мрежи.

Божков съобщава, че е бил “призован” от премиера Борисов да стане собственик на “Левски”. Неговият отказ и предложение да бъде генерален спонсор на отбора не било прието. Според Божков заради “сериозен натиск и множество заплахи” с партньорите му решили да поемат клуба.

В края на документа Божков сезира прокуратурата “за злоупотреба с политическо влияние, злоупотреба със служебно положение, престъпен сговор, искане и получаване на подкуп, сплашване и престъпление по служба” от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова.

offnews.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране