05.05.2021 | 14:10
ГЕРБ дава на съд Изборния кодекс: Българите бяха лишени от равно право на глас
Това обяви на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова

Партия ГЕРБ е внесла искане за обявяване за противоконституционни текстове от Изборния кодекс. Това обяви на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова.

„Ние смятаме, че по този начин приетият Изборен кодекс застрашава свободното право на българските граждани да избират. А то, съгласно нашата Конституция, е равно и пряко – с тайно гласуване”, добави Атанасова.

Според нея в дните преди празниците са били грубо погазени не само Конституцията и законите на страната, но и правилникът на Народното събрание.

Атанасова посочи, че партиите на промяната имали една цел – да сглобят „някакъв изборен кодекс с много противоречащи си една на друга норми, така че да обслужат собствения си партиен интерес, без никой да си дава сметка за последствията”.

„Смятаме, че с приетите изменения и допълнения в Изборния кодекс българите бяха лишени от равно право на глас. Едни ще гласуват само с машини, други – само с бюлетини. Това е неравнопоставено”, добави Радомир Чолаков.

По думите му е нарушен принципът да не се създават привилегии и ограничения при гласуване. Обстоятелството, че се въвежда вот само с машини създавало ограничения за тези, които не могат да работят с тях.

„Тази насилствена модернизация, в която се казва – който не може да работи с компютър, няма право да гласува, противоречи на българската Конституция и е неуважение към българските граждани. Нарушен беше принципът на пряко гласуване”, каза още той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране