11.07.2020 | 1:07
Екшъни на протеста, стигна се до сблъсъци! (ВИДЕО)
Напрежението ескалира

Ескалира напрежението между протестиращите и полицията на протестите в Триъгълника на властта. Пред президентството протестират привърженици на Румен Радев, а пред Министерския съвет – на кабинета. При изтеглянето на хората от митинга пред МС се стигна до сблъсък с полицията. Протестиращите пред президентството се опитаха да заемат мястото, освободено от симпатизантите на ГЕРБ, но органите на реда им попречиха.

Хората, които подкрепят кабинета тръгнаха по улица „Московска“, а протестиращите в подкрепа на президента – към парламента.

Шествието в подкрепа на Радев достигна до кръстовището пред Софийския Университет и върви в посока към „Орлов мост“.

Засилено е полицейското присъствие пред парламента и пред храм-паметника „Александър Невски“, където са паркирани автобусите на хората, дошли да подкрепят правителството.

Според пресцентъра на МВР около 19:50 ч. е възникнало напрежение, след като участници в митинга пред сградата на „Дондуков“ 2 започнали да замерят полицаите от кордона с бутилки и яйца. Около 20:30 ч. когато е обявен край на митинга пред сградата на Министерски съвет, част от събралите се пред „Дондуков“ 2 са направили неуспешен опит да пробият кордона.

Част от протестиращите се отклониха към Софийски университет и се опитаха да спрат автобусите със симпатизанти на ГЕРБ, които тръгваха от площада при храм-паметника „Св. Александър Невски“. Според пресцентъра на МВР протестиращите са повредили два автобуса.

Полицията се опита да раздели двете страни и свали шлемовете и щитовете си в знак, че иска да се избегне насилие. След това служителите на реда се оттеглиха без обяснение надолу по бул. „Васил Левски“.

По-късно се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция на бул. „Г. С. Раковски“. Трима души са арестувани.

Малко по-рано велосипедисти и пешеходци се опитаха да попречат на автобусите с поддръжници на ГЕРБ да се придвижат по булеварда.

След известно време кръстовището на „Раковска“ и „Дондуков“ беше освободено.

Според репортерът на bTV Канна Рачева хората, които се опитват да спрат автобусите със симпатизанти на ГЕРБ не са протестиращите при президентството, мнозинството от които се е насочило към „Орлов мост“.

Малко по-късно протестиращите се върнаха пред Министерски съвет. Според репортерите на bTV всички групи на протестиращите са се обединили в пространството на Ларгото.

Скандиранията и дюдюканията се усилва, както се увеличава и броят на хората на протеста.

Не всичко е спокойно, някои от хората носят алкохол и са много емоционални, казва репортерът на bTV Стоян Георгиев, според когото на протеста не се спазват противоепидемични мерки в момента.

Столичната полиция призовава гражданите да не нарушават обществения ред, съобщават от пресцентъра на МВР

https://www.facebook.com/btvnews/videos/2723124294631901/

 

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/283555402879534/

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране