12.11.2019 | 0:41
Николай Димитров освободен от ареста за няколко часа, за да положи клетва като кмет
Куриозна ситуация в Несебър

Най-необичайното заседание на Общински съвет в новата политическа история на България се проведе днес в Несебър. Кметът Николай Димитров беше конвоиран при полагането на клетва, както и при първото му публично обръщение след ареста, извършен в навечерието на изборите.

Днес обстановката в Несебър бе взривоопасна. Пред зала „Мелсас“ час преди първото заседание, което би следвало да е съвсем символично, се бяха събрали няколко стотин души – поддръжници на кмета Николай Димитров.

На кръговото кръстовище на ул.“Хан Крум“ с ул.“Иван Вазов“ бе монтирана видеостена, която излъчваше на живо цялото заседание.

Ако турист или случаен човек, който не е запознат с политическите процеси, преминеше по това време през възловата улица на Несебър, вероятно щеше да си помисли, че съвсем скоро там ще се появи някоя рок звезда или знаменитост, пише “Флагман”. За гражданите на Несебър, които този следобед бяха пред залата, Николай Димитров не бе знаменитост, а техният кмет.

С присъствието си те очевидно се опитваха да му окажат морална подкрепа в най-тежкия момент в живота му.

Николай Димитров и общинският съветник Петър Хрусафов пристигнаха с буса на Съдебна охрана 30-ина минути преди заседанието.

Съпругата на Димитров – известният дизайнер Нури Димитрова се втурна към него в мига, в който го видя, но бе избутана от конвоиращите гардове.

Реакцията й бе изключително емоционална. Със сълзи на очи тя се опитваше да прегърне съпруга си, но бе отново и отново изтиквана от охранителите.

Гардовете набутаха Николай Димитров и Петър Хрусафов в гардеробната на зала „Мелсас“ и отказваха да пуснат най-близките им дори за секунда при тях. Такова било разпореждането на прокуратурата, обясниха те и стриктно спазваха протокола.

„Предупредиха ни дори да не ги докосваме“, с разочарование коментира пред Флагман.бг съпругата на Петър Хрусафов, която бе дошла с дъщеря си на сесията.

Още в началото на заседанието направи впечатление отсъствието на Костадин Нищелков – идеологът на ПП „Социалдемократи“ – партията, която се превърна в истинска сензация и стана първа политическа сила в Несебър.

От две седмици се разнасят усилени слухове, че Нищелков е издирван от МВР, но проверка на Флагман.бг показа, че лице с това име не е обявено нито за местно, нито за национално издирване. Последно се знаеше, че Нищелков е в София, но защо не присъства на днешното заседание, остава загадка.

Отсъстваше и Венелин Ташев, който е в чужбина, както и Георги Георгиев, също е арестуван, но отказал да присъства на тържествената сесия и да положи клетва с белезници. Ако Георгиев не се появи на следващото заседание, мандатът му ще бъде предсрочно прекратен и на мястото му ще влезе следващият от листата на БСП.

Кметът Николай Димитров отказа да говори преди заклеването, а от трибуната в емоционално обръщение благодари на всички свои съграждани „които не се подадоха на провокацията, на гнусната интрига“.

„А на тези, които създадоха всичко това“, каза Николай Димитров, посочвайки с пръст към горните редове в залата, където е групата на ГЕРБ и продължи: „Не им пожелавам да преживеят това през което минавам аз и моето семейство. Мисля, че няма да го изтърпят“, допълни Димитров. Той обяви, че може да гледа всеки в очите, но силно се съмнява всички съветници да могат същото.

След полагането на клетва Николай Димитров зае едно от местата, където по принцип се позиционира администрацията и всеки съветник, който излизаше, за да подпише клетвената си декларация по традиция поздравяваше кмета.

Димитров прие поздравленията на всички съветници, без тези от групата на ГЕРБ и ПП МОРЕ, показвайки им по категоричен начин, че не желае да разговаря с тях. Единственото изключение бе Благой Филипов на когото Николай Димитров очевидно държеше да каже няколко думи.

Докато течеше заседанието, обстановката пред залата бе революционна. Множеството се увеличаваше постоянно, а малко преди 16 часа Съдебна охрана едва успя да извади Николай Димитров. „Искаме си кмета!“ и „Свобода!“, викаха няколкостотинте несебърлии, които блокираха буса на съдебната охрана и отказваха да го пуснат да продължи

Кметът днес изглеждаше привидно спокоен. На излизане от залата, когато ръцете му бяха закопчани с белезници той на няколко пъти каза: “Скоро ще си дойдем!“

Първата заповед, която Николай Димитров разписа е за упълномощаването на Виктор Борисов да ръководи Община Несебър. Борисов до момента заместваше кмета и по всеобщо мнение се справяше отлично с работата си.

Законът посочва, че ако до 6 месеца Димитров не може да изпълнява служебните си задължения, мандатът му ще бъде прекратен, президентът ще трябва да насрочи нови избори, а Общинският съвет да избере вр.и.д.кмет на общината.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране