25.03.2019 | 13:50
Още от властта с евтини апартаменти
Зам-министър на енергетиката, шеф на КРС и висш прокурор се сдобили с лукс на цени под пазарните
Красимир Първанов

Още хора от властта са се сдобили с апартаменти на непазарни цени от „Артекс“, сочи ново разследване на „Биволъ“. Данните са от справки в Имотния регистър за клиенти на имотната компания. Разследващата медия е обработила партидите на всички фирми, свързани с Пламен и Весела Мирянови – около 3000 записа за сделки с имоти.

Сред новите попълнения в скандала „Апартаментгейт“ са скандалният зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, бившият председател на Комисията за регулиране на  съобщенията Веселин Божков и Гергана Мутафова от ВСС.

Първанов е придобил на 28 септември 2018 г. апартамент от 149.56 кв. м плюс два гаража – 18.9 кв. м и 31.17 кв. м за 240 312.47 лв., или само 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. „Тинтява“, където е единият от апартаментите закупени от бившия министър на културата и сега депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Първанов е редовен клиент на „Артекс“. Още през 2009 г. той си е купил от фирмата апартамент в „Дианабад“ от 150 кв. м плюс гараж 16.9 кв. м за 222 964 лв., или 684 евро на кв. м.

Красимир Първанов като изпълнителен директор на НЕК през 2011 г. подписва спорна обвързваща клауза с руската „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“ – т.нар. Допълнение 12 по проекта, което задължава страната ни да подпише окончателен договор до два месеца за изграждането на централата. Това споразумение после струва 1.2 млрд. лв. на държавата. Въз основа на тази грешка през април 2011 г. Съветът на директорите на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) взима единодушно решение за освобождаването на Първанов от поста изпълнителен директор на НЕК с мотиви – грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори.

Когато Първанов беше назначен за зам.-министър на енергетиката в кабинета „Борисов 3“ през 2017 г., редица организации предупредиха за неговата „лоша репутация“, но въпреки това властта го защити като професионалист.

Малко преди Красимир Първанов, на 20 септември 2018 г., с апартамент в същата сграда на ул. „Тинтява“ се е сдобил бившият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Неговият апартамент и гараж излизат по 682 евро на кв. м. Божков беше дългогодишен шеф на Регулатора, като успя да смени 8 правителства на поста от 2007 до 2017 г., пише „Биволъ“.

Друго интересно име сред клиентите на „Артекс“ е Гергана Мутафова, бивш районен прокурор на Пловдив и член на ВСС. Тя беше избрана от парламентарната квота като лично предложение на Цветан Цветанов през септември 2017 г.

Мутафова е закупила на 08 юни 2018 г. апартамент в същата сграда, където Цецка Цачева пазарува „на изкоп“. Но явно апартаментът на магистратката не е бил закупен при същите условия, защото тя е платила по 1 147 евро на кв. м, или почти двойно повече, отколкото е платила Цецка Цачева.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране