23.09.2021 | 10:45
Пеканов: Не проявявам интерес да се включа към ”Промяната продължава”
"Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат навсякъде"

Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви пред Нова телевизия, че не е коментирал с Кирил Петков и Асен Василев до момента евентуалното си участие в техния политически проект ”Промяната Продължава” и няма интерес да участва в него.

“Не бих проявил интерес да участвам в такъв проект. Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат навсякъде. Моето виждане е, че в момента живеем във време на доста сериозни интервенции в икономическия живот. Т.е. политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години, както и само антикорупционната реторика, не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. В този смисъл може би визиите ни съвпадат”, каза той.

 

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата на върховенството на закона, но това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да продължаваме да сме последни в Европа, да имаме ниски заплати и нисък стандарт на живот”, каза още той.

 

По думите му правителството работи по изготвяне на конкретни мерки, които да преборят инфлацията и драстичния скок в цените. Пеканов е категоричен,  че помощ за бизнеса трябва да има.

„Инфлацията е негативен фактор, но е нещо очаквано във времена на много силен икономически растеж и ниска безработица. Реално, тя е страничният ефект от икономическото възстановяване. Големият фактор за нея е не само това възстановяване, но и за съжаление, притеснителите тенденции на световните пазари на енергетика. Такова поскъпване има не само в България, но и в цяла Европа”, коментира Атанас Пеканов.

 

„Подкрепям да има помощи и компенсации за бизнеса. Опитваме се да намерим начин, по който да им помогнем”, добави той.

 

По думите на Пеканов в Европа има притеснения, че ще направим обещания, които няма да изпълним. Друга въпросителна е, че на власт е служебно правителство, а не редовно: “Доста твърд тон срещаме. Те явно не разбират, че е доста странно, ако най-бедната страна не получи тези пари, когато най-много се нуждае от това.”

 

Вицепремиерът каза, че се очаква броят на преброените онлайн да достигне 2 милона души, като призова отново всички, които все още не са се преброили, да го направят: “Обадете се и помогнете на всички, които не могат да го направят сами. Физическото преброяване започва сега. Ние имаме нужда от пълната картина за населението.”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране