07.06.2023 | 0:05
Радев напусна демонстративно парламента, преди химна и клетвата на кабинета “Денков – Габриел”
"Това правителство е формирано с изключително тежки компромиси, които засягат устоите на демокрацията и на морала в политиката"

Президентът Румен Радев напусна пленарната зала преди кабинета “Денков – Габриел” да положи клетва. Залата напуснаха и депутатите от “Възраждане”.

Тази явна демонстрация държавният глава направи след острите си критики по адрес на ПП-ДБ и призива им те да върнат втория мандат неизпълнен. Освен това идва и насред критиките към президента, че поведението му е продиктувано от откритото му нежелание да се откъсне от властта, дадена му през служебното правителство през последните две години.

“Това правителство е формирано с изключително тежки компромиси, които засягат устоите на демокрацията и на морала в политиката”, коментира държавният глава пред журналисти след като излезе от залата.

Преди това със 132 гласа „за“ Народното събрание избра кабинета с премиер Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел. В подкрепа гласуваха ПП-ДБ, ГЕРБ, както и двама депутати от ДПС. По-късно стана ясно, че това са Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

Против гласуваха “Възраждане”, БСП, “Има такъв народ” и един народен представител от ГЕРБ-СДС – Делян Добрев, който е сочен за вътрешната опозиция в Борисовата партия.

Това е първият кабинет в България с ротация на премиерския пост. Предвидено е пръв премиер да е Денков от ПП-ДБ, а след 9 месеца – Мария Габриел от ГЕРБ.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране