06.10.2022 | 12:02
Румен Радев: Има страх у партиите
Тревожен е отказът от коалиции, коментира държавният глава

“И тези избори не можаха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите. По-тревожното е отказът от коалиции, който показва страх у партиите да поемат отговорност и да преведат страната през зимата”. Това заяви президентът Румен Радев във Валета, Малта, където се провежда среща на държавните глави от групата “Арайолуш”.

“Обединена Европа не трябва да остава безразлична към войната на Русия в Украйна. Нейната ескалация е най-голямата опасност след Втората световна война”, заяви още Румен Радев.

“Ние и Румъния не можем да бъдем държани извън Шенген, след като сме покрили всички технически критерии”, каза Радев и добави, че е обсъдил тази тема снощи с колегите си в малтийската столица, пише БТА.

Днес българският държавен глава заминава за Прага, за да представлява страната ни на първата среща на върха във формат “Европейска политическа общност”, обединяваща 44 държави. В петък той ще вземе участие в неформалното заседание на Европейския съвет в чешката столица.

Във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел президентът Радев приветства инициативата на френския президент Еманюел Макрон за създаването на Европейска политическа общност. По думите на българския държавен глава новата платформа има потенциал да улесни диалога и да създаде възможности за по-ефективна координацията на усилията за постигане на стабилност, сигурност и просперитет както в рамките на ЕС, така и с държавите в съседство.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране