01.02.2023 | 19:46
САЩ санкционираха българска фирма за подпомагане на Русия
Според Вашингтон тя е свързана с глобална мрежа за заобикаляне на санкциите срещу Москва и подкрепя руския военно-промишлен комплекс

Българска фирма бе санкционирана от САЩ като свързана с глобална мрежа за избягване на санкции, подкрепяща военно-промишления комплекс на Русия. Това стана факт след като Вашингтон обяви, че налага санкции на 22 лица и фирми в няколко държави.

Именно сред тях е регистрираната през лятото на 2019 г. в София “Ю-СТОУН ЛИМИТЕД” ООД (U-Stone Limited EOOD). Посочено е, че фирмата се занимава с “проучване, проектиране, изработване, внедряване и сервизно обслужване на програмно осигуряване, проектиране, производство и сервиз на електронни и електронно-изчислителна техника, производствена, консултантска, посредническа и търговска дейност и услуги, както и всяка друга дейност, незабранена от закона.”

Основен акционер и управител е Александър Волфович. Той е сред санкционираните в сряда от Министерството на финансите във Вашингтон физически лица.

Сред тях е и Макс Борисович Пифлакс (Maks Piflaks), който е базиран в Узбекистан директор на Mateas Limited. Той, както и неговият син Гилад Пифлакс, са членове на мрежата на Зименков и служители на D.E.S. Defense Engineering Solutions LTD.

Мрежата включва компании, базирани още в Сингапур, Кипър и Израел. САЩ смятат, че тя се ръководи от от базирания в Русия и Кипър търговец на оръжие Игор Зименков.

Двамата синове на Александър Волфович – Станислав Волфович и Ариел Волфович, също са в списъка и за тях Вашингтон твърди, че поддържат ръководни роли в организации и дружества от мрежата на Зименков.

Въпросната мрежа е участвала в проекти, свързани с руските отбранителни способности, включително доставка на високотехнологични устройства след нахлуването на Русия в Украйна, пише в съобщението на американското финансово министерство. Според САЩ, санкциите идват в момент, когато Вашингтон се стреми да увеличи натиска върху Москва заради нахлуването й в Украйна, е част от усилията на САЩ да се насочат към избягването на санкции по света и да ограничат достъпа на Русия до приходите, от които се нуждае за войната.

“Мрежата на Зименков”

Според МФ на САЩ, мрежата на Зименков е използвала подставени компании, за да превеждат пари, докато се опитва да поддържа вид, че вършат законна дейност.

Базираната в Сингапур фиктивна компания на Зименков Asia Trading & Construction PTE Limited (Asia Trading) и нейният директор Серина Би Лин Нг са продали хеликоптери на латиноамериканско правителство от името на Ростех. Днес Asia Trading и Серина бяха санкционирани.

Texel F.C.G. Technology 2100 Limited (Texel) се е ангажирала с обширни парични преводи към Asia Trading. Сред другите проекти, свързани с руските отбранителни способности, Texel и нейният главен изпълнителен директор Маркс Блатс са доставили на руска компания електрооптични и инфрачервени устройства след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Блатс е високопоставен сътрудник на Зименков и бизнес партньор на санкционираното беларуско лице Александър Зайцау. Освен това САЩ предприеха действия срещу Elektrooptika SIA, която е собственост на Маркс Блатс, претендираща да работи в сектора на бизнес услугите, добавят от МФ.

GBD Limited е компания от мрежата на Зименков, която се е опитвала да достави оръжейни системи на африканско правителство и е изпращала милиони долари на Игор Зименков в продължение на години.

Източник: “Сега”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране