29.03.2023 | 11:08
Управител на барове, съветващ енергийния министър, ще управлява язовирите
Историята на Славина Иванова е кратък и необичаен кариерен път, който започва от собственичка на летни заведения до съветник на служебния енергиен министър и член на управителния съвет ДПУСЯ

Историята на Славина Иванова е кратък и необичаен кариерен път, който започва от собственичка на летни заведения до съветник на служебния енергиен министър и член на управителния съвет на Държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовирите” (ДПУСЯ), съобщава Капитал. През август 2022 г. Славина Иванова бива назначена за съветник на министъра на енергетиката, а през средата на февруари 2023 г. тя се присъединява към борда на ДПУСЯ.

Решението за назначението й е подписано от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и е публикувано в Търговския регистър. В него се посочва, че Славина Иванова ще е член на борда до 17 юли 2023 г. Като обаче се посочва, това не пречи Иванова да управлява компанията до назначаването на нов състав. Въпреки това, не е ясно защо Иванова е била избрана за поста без конкурс и без да се знае какъв опит и познания има тя за управлението на язовирите.

Името на Славина Иванова изглежда неизвестно преди нейното назначаване за съветник на министъра на енергетиката през август 2022 г. Нейният кратък и бърз кариерен ръст, който включва множество въпросителни знаци, привлича вниманието на медиите.

След като Славина Иванова става член на борда на Държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовирите” през февруари 2023 г., това възбужда допълнителни въпроси за нейната компетентност и опит в управлението на язовирите. Особено важно е да се отбележи, че това назначаване е станало без конкурс и без допълнително обоснование защо тя е най-подходящият избор за поста.

Държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовирите” беше създадено преди пет години след поредни наводнения заради прелели неподдържани язовири през 2018 г.

Коя е Славина Иванова?

Славина Иванова е родена през 1989 г. В профила си в LinkedIn тя посочва, че е завършила публична администрация в Югозападния университет “Неофит Рилски” през 2015 г.

На въпроса какво образование и опит я правят подходяща за длъжността в ДПУСЯ, Министерството на енергетиката отговаря, че тя има бакалавърска степен и е работила като съветник на министъра на енергетиката.

В Търговския регистър се вижда, че през май 2022 г. Иванова е съсобственик на фирмата “Джипси бар Лозенец” заедно с Ивайло Драгнев. Ивайло Драгнев управлява популярната дискотека в Лозенец “Хасиенда”, както е посочено в профила му в LinkedIn.

От 4 октомври тя остава единствен собственик на фирмата “Джипси бохо бар”, най-вероятно плажно заведение на къмпинг “Градина”. Допреди това Иванова е била съдружник с Екатерина Русимова. Фирмата “Солей дор” на Русимова спечели концесия на част от плажа “Градина” до 2040 г. Екатерина Русимова е роднина на Росен Русимов, покойния пернишки бизнесмен, свързван в миналото с Христо Ковачки, според източници на “Капитал”.

Енергийният министър Росен Христов защити нейното назначение през октомври ред bTV със следните думи: “Тя е съветник по международните проекти, занимава се с кооперацията между Европейската комисия, вътрешноминистерски общи проекти, които имаме с другите министерства, тя е специалист, завършила е това нещо и се е занимавала доста време с компании, които са обслужвали политически лица.”

В биографията на Иванова обаче няма детайли нито за такъв опит, нито за такова образование. За баровете той уточни, че това е “семеен бизнес“, и добави: “Мога да ви уверя, че е изключително полезна.

При назначението си през 2022 г. за съветник на министъра тя посочва, че е управител на дружество.

Като член на борда на ДПУСЯ сред ангажиментите й са съблюдаване управлението на предприятието при спазване на действащото законодателство и изискванията, свързани с дейността му; участие в гласуване за приемане на годишния финансов отчет на предприятието, разглеждане на докладите на вътрешния одит и контрол върху за изпълнението на препоръките. След всяко заседание тя изготвя доклад към Министерството на енергетиката за взетите решения“, заявяват от министерството.

Какво е Държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовирите”?

Цако Бънчев е изпълнителен директор на ДПУСЯ от самото му създаване. Той е бил общински съветник от ГЕРБ в Правец и преди това е работил като управител на МВЕЦ “Бебреш” и началник отдел във “ВиК София”. Освен Бънчев, в борда на предприятието са Ивайло Симеонов и Георги Димитров, за които няма публична информация. Красимира Пеева е в борда от октомври 2020 г. и е работила и в КЕВР.

ДПУСЯ е било създадено през 2018 г. след промени в Закона за водите, а през март 2019 г. е бил приет правилник за дейността му. Целта на ДПУСЯ е да управлява 2700 язовира, които са били прехвърлени от държавата.

Въпреки това, предприятието не е прозрачно. На сайта му и на сайта на Агенцията за публичните предприятия се публикуват стари отчети, които често са в лошо качество и не могат да бъдат прочетени. Последните публикувани новини са от май 2022 г., а последната информация за проведено заседание, публикувана в категорията “Открито управление” на страницата на ДПУСЯ, е от 23 март 2022 г. – преди цяла година.

Иначе то започна с 47 млн. лв. годишен бюджет, който през 2022 г. вече беше 79.5 млн. лв. – подписан лично от принципала по това време Корнелия Нинова. През 2021 г. само за заплати на 131 души са предвидени 3.8 млн. лв., а през 2022 г. сумата вече е 4.26 млн. лв., като броят на служителите е същият.

На 3 март ДПУСЯ обяви поръчка за обследване и съставяне на техническа документация на 332 съществуващи язовира за близо 15 млн. лв. без ДДС, като срокът за оферти е 30 март.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране