14.06.2019 | 9:18
Kриптовалутата на Facebook привлече подкрепа от Visa, Mastercard, PayPal и Uber
Не е известно, дори на някои членове на консорциума, как ще работи монетата

Facebook Inc. е подписала договори с повече от дузина компании, включително Visa Inc., Mastercard Inc., PayPal Holdings Inc. и Uber Technologies Inc., за да подкрепят те новата криптовалута, чието представяне е  планирано за следващата седмица, а предлагането – през следващата година, пише The Wall Street Journal.

Финансовите компании и компаниите за електронна търговия, рисковите капиталисти и телекомуникационните компании ще инвестират около 10 милиона долара всяка в консорциум, който ще управлява цифровата монета, наречена Libra, твърдят хора, запознати с темата. Инвестициите ще бъдат използвани за финансиране на създаването на монетата, която ще бъде обвързана с кошница с валути, издавани от правителствата, за да се избегнат силните колебания, които преследват други криптовалути.

Wall Street Journal съобщи миналия месец, че Facebook набира поддръжници, за да помогне стартирането на крипто-базирана платежна система и се стреми да набере около 1 млрд. долара за усилията.

Работата продължава вече над година, а тайният проект се върти около идеята за цифрова монета, която потребителите могат да изпращат един на друг и да използват, за да осъществяват покупки както във Facebook, така и в интернет.

Разговорите с други партньори продължават, а в групата може да настъпят промени, поясняват източниците.

Говорител на Facebook отказва да коментира темата.

Днес вече мина десетилетие, откакто бе роден биткойнът, но потребителите почти не го използват, (както и стотиците други криптовалути), за да плащат за нещата. Facebook залага, че може да промени това с криптобазирана система за плащания, изградена около нейната гигантска социална мрежа и милиардите потребители.

Не е известно, дори на някои членове на консорциума, как ще работи монетата или каква ще бъде тяхната роля. Регулаторните пречки в САЩ и в редица други държави са високи. Някои членове изразяват опасения, че токънът може да бъде използван за изпиране на пари и финансиране на терористични организации, твърдят някои от източниците. Това е и постоянен проблем на биткойна и други криптовалути.

Facebook няма да контролира директно монетата, нито отделните членове на консорциума, известен като Libra Association. Някои от членовете могат да служат като „възли“ по цялата система, които проверяват трансакциите и поддържат записи за тях, създавайки нова мрежа за плащания.

Финансово-технологичната компания Stripe Inc., сайтът за резервации за пътувания Booking.com и базираният в Аржентина сайт за електронна търговия MercadoLibre Inc. са подписали проекта, което е индикация за неговите международни амбиции.

Поддържането на криптовалутната мрежа отделно от платформата на Facebook дава на социалната медия защита спрямо потребители и регулатори, ако възникнат проблеми, което е голямо предимство в момент, в който Facebook е подложен на натиск за решаване на проблемите с неприкосновеността на личния живот. И все пак Facebook, като разработчик на основната технология, може да окаже значително влияние върху него.

Все пак примамката на почти 2,4 милиарда месечнo активни потребители на Facebook e твърде силна за много компании. Картовите компании отдавна се притесняват, че един технологичен гигант може да влезе в бизнеса им, създавайки опция за плащане, която да сложи край на мрежовите карти. Участието във Libra им позволява да следят отблизо платежните амбиции на Facebook, докато споделят успеха, ако проектът спечели потребителите.

Facebook планира да пусне бяла книга, представяща монетата през следващата седмица, твърдят хора, запознати с плановете, възприемайки формат, популяризиран от създателя на биткойн Сатоши Накамото.

Компанията ще поиска от членовете на консорциума да подпишат документа, твърдят някои източници.

 

 

Бойчо Попов, investor.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране