19.10.2021 | 18:45
До 5 години затвор и 50 бона глоба за грубо погазване на новите мерки
Ако мерките не доведат до резултат, последната възможност остава пълен локдаун, каза Стойчо Кацаров

До 5 години затвор и глоба от 10 до 50 бона очакват всички, които посмеят грубо да погазят новите мерки, свързани с прилагането на „зеления сертификат“, или системно ги нарушават. Това гласи чл. 355 от НК. Точно по него ще се търси наказателна отговорност от прокуратурата за нарушителите, стана ясно от брифинга на здравния министър Стойчо Кацаров.

„До момента законът предвиждаше съставяне на акт, издаване на наказателни постановление и налагане на глоба. Новото в заповедта е, че задължаваме контролните органи при грубо или системно нарушаване на противоепидемичните мерки в даден обект, те да изпратят сигнал към прокуратурата с оглед търсене на наказателна отговорност по чл. 355 от НК“, каза министър Кацаров.

За спазването на новите мерки и допускането само със зелен сертификат ще следят инспектори от БАБХ, РИОСВ, служители на МВР, Общински инспекторат и Общинска полиция. Те са длъжни да сигнализират на прокуратурата за системни и груби нарушения на мерките, обясни Кацаров и допълни, че тази нова разпоредба ще бъде включена в заповедта, която днес ще бъде издадена от него.

Здравният министър посочи още, че при контрол на входа на всички обекти, ако контролиращите имат съмнение за достоверността на „зеления сертификат“, имат право да поискат лична карта за сверяване на посоченото име на двата документа .

Лаборатории, които не спазват правилата за взимане на проби, могат да загубят лиценза си, обяви още Кацаров.

„Ако мерките не доведат до резултат, последната възможност остава пълен локдаун“, категоричен е той.

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране