21.05.2020 | 14:31
Мангъров: Премиерът ми каза: “Ако бях жена, щях да ти пусна”
Доцентът по заразни болести не очаква да има втора вълна на коронавирус през есента у нас

Доцент Атанас Мангъров, който беше част от набързо сформирания и скоро след това разформирован Медицински съвет, похвали премиера Бойко Борисов, че се е вслушал в гласа на науката, а не в този на страха и е разхлабил мерките.

Мнението на специалиста по заразни болести често се различаваше от това на Националния оперативен щаб относно предприетите мерките в борбата с коронавируса. Пред бТВ в четвъртък доц. Мангъров каза, че той е отстоявал позициите си, а не се е конфронтирал с Щаба.

Той не очаква втора вълна от коронавирус у нас през есента в България и смята, че нищо особено няма да се случи през септември.

“Всичко, което се направи (от Щаба – бел.ред.) беше с добри намерения. Хубаво беше обаче да се направи малко по-умно и да се избегне тежък икономически удар. Страната беше затворена, защото имаше страх. Прави чест на премиера, че чу гласа на науката от мен, а не гласа на страха. Той ме чу много добре и ме разбра, говорихме повече от час. И с неговия цветист начин на изказване, някъде на 40-тата минута, преди да донесат кафето, ми каза: “Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна” :)… И наистина църквите не бяха затворени, хората не бяха затворени нито на Цветница, нито на Великден”, каза доц. Атанас Мангъров пред бТВ.

Той съобщи за проучване, което достоверно е доказало, че при 7 млн. души в България има около 280 000, които са имали контакт с Covid-19. “Огромната част от тях не са го усетили и не са го разбрали”, каза началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Той посочи, че изводите от проучването са направени на база на резултатите от тестове направени в 33 лаборатории в цялата страна. Става въпрос за иследваните с PCR тестове и от т.нар. бързи тестове за изградени антитела срещу Covid-19.

“Извършени са над 140 хиляди тестове, но реално са тествани над 61 000 души с PCR. От тях 2300 са положителни, което е 3.86% от хората. Според друго проучване от 31 000 души – 1200 души са имали антитела, което пак е по-малко от 4%. При 7 млн. души население има поне 280 000 души, които са били в контакт със заразата, като огромната част от тях дори не са я усетили. Има 0.04 % смъртност, като 1 на 1000 е смъртността при морбили. Тоест смъртността при коронавирус е по-малко и е напълно съпоставима на тази на всеки сезонен грип“, заяви Мангъров.

По думите му ниската смъртност у нас се дължи на факта, че няма много възрастни хора над 80 и 90 години.

“Има единици, но средната продължителност е далеч по ниска от тази в редица други страни. Средната възраст на хората, които са починали в Италия от Covid-19 е 80 години. У нас средната възраст е между 73 и 74 г.”, каза още Мангъров.

Описа образно ситуацията така:”Представете си, че има две болници. В едната има неонатология и има недоносени бебета, а в другата няма. Ако в тези две болници се появи вътрешна зараза, която обхваща основно бебета, то статистиката в двете болници ще е различна. Образно казано ние сме болница, в която няма недоносени бебета”, каза доц. Мангъров.

По повод коментара му от преди време, в който сравни възрастните хора със “сухи съчки” и понесе множество негативни коментари, Мангъров каза, че той също е “суха съчка”, защото е на 64 години.

Той посочи, че това е образно сравнение и логиката му е била, че в България има много по-малко хора над 80-90 години, отколкото в Италия например. По средна продължителност на живот ние сме на 80-то място в света, Италия е на 4-то, Испания – на 5-то, даде пример той.

В отговор на въпрос доцентът каза, че няма конфронтация с никого от щаба.

“Зад мен няма никого, аз съм тук, просто защото се забавлявам, това ми е работата, с която се занимавам от години, и когато виждам, че някои неща са неправилни, се опитвам да ги коригирам”, добави той.

mediapool.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране