16.01.2020 | 19:08
Нено Димов остава зад решетките! Ощетил държавата, продавайки вода на дружества в пъти по-евтино
Днес бяха представени нови доказателства по обвинението

Апелативният спецсъд остави Нено Димов в ареста. Според държавното обвинение като министър Димов умишлено е допуснал от язовир „Студена” да се използва многократно повече от допустимото количество вода за битови и промишлени нужди. Така за малко повече от година били източени над 7 млн. кубика.

Промишлените предприятия в района на Перник са плащали 13 стотинки за кубик вода, а битовите абонати многократно повече – около 2 лв. Тази разлика е била за сметка на държавата и така са били нанесени значителни материални щети, твърди прокуратурата.

Днес бяха представени нови доказателства. Сред тях са и разпитите, проведени през последните 2 дни, включително и на ресорните заместник-министри.

Според обвинението, ако излезе на свобода, Нено Димов може да повлияе на свидетели, тъй като голяма част от тях са били негови подчинени.

Държавното обвинение представи и графици с подписа на министъра Нено Димов. По закон той е единственият, който разполага с ресурсите, управлението и харченето на водните ресурси на язовирите. Според защитата могат да бъдат прехвърлени права на някои от ресорните зам.-министри.

“Същият е запознат с цената. Ако този воден ресурс не беше използван за промишлени цели, този воден ресурс щеше да бъде в много по-нормален размер от сегашния и да е за потребление на гражданите на гр. Перник, които плащат цена от 2 лева за кубик”, заяви прокурор Росица Славова.

„Цената не се определя от министъра, ценообразуването е съвсем отделна тема. Водата се продава на тази цена, на която е определена. Това не е работа на министъра. Той управлява водите, не цените”, заяви Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране