19.12.2023 | 13:47
Дунчев разкри: Държавните земи на България са раздадени на олигарси за жълти стотинки
Трябва да приемем закон, както другите европейски държави, с който да си върнем държавните земи, поиска природозащитникът

Политиците са много добри артисти, добри манипулатори, на мен ми беше нунжо много дълго време, за да им разбера схемите, а за обществото е още по-трудно”. Това призна пред радио “Дарик” природозащитникът и бивш депутат от “Продължаваме промяната” Александър Дунчев.

Той посочи, че много малко депутати споделят каузи в интерес на обществото.

“Затова и напуснах, не можех да съм част от това”, каза Александър Дунчев. Той посочи, че не може да се нарича истински политик, а по-скоро представител на гражданската общественост в политиката. В изказването си той разкри страшната смесица, непрозрачността и изобилните задкулисни интереси в българската политика: “Аз бях представител на гражданската общественост в политиката, бях в парламента за малко, но достатъчно, за да видя страшно много: Какво е българската политика – страшна смесица, непрозрачност, страшно много задкулисие, зависимости, интереси, всичко е сделки и търговия, борба за власт”, обобщи бившият депутат от ПП.

Дунчев подчерта необходимостта от яснота по отношение на дела от земеделските земи, които са в ръцете на чуждестранни компании и български олигарси: “Докато не знаем какъв дял вече от земеделските земи са в ръцете на чуждестранни компании и български олигарси, ние не можем да продаваме българската земя, като не знаем какво се е случило с вече съществуващата частна собственост.”

“Улавяме нашите любими партии, че прекарват нечисти задкулисни интереси на някого, понякога знаем кои са, а друг път – не. Там, където хващаме схема, правим всичко възможно, за да я спрем,” каза той, подчертавайки важността на гражданската активност за разкриване на неетични практики.

Александър Дунчев разкри, че зад всички схеми стоят икономически интереси, които правят зависими повечето политици: “Малко са политическите сили, които се борят за обществения интерес, повечето политици, които виждаме по телевизията, са стигнали дотам чрез парите на някого, те са длъжници и зависими”, заяви природозащитникът и бивш депутат от ПП, като допълни: “Зад всички схеми стоят икономически интереси, които са помогнали на повечето депутати да придобият власт.”

Той изрази необходимостта от отговорност и уволнение на тези, които са отговорни за финансовите нарушения:

“Имаме да връщаме милиони, които са свързани с корупцията, а държавата не предприема нищо. Ние трябва да търсим отговори от финансовия министър и всички хора, които отговарят за това, трябва да бъдат уволнени”.

“Трябва да приемем закон, както другите европейски държави, с който да си върнем държавните земи. Държавните ни земи са разменени за жълти стотинки на олигарси, всички те трябва да се върнат на държавата според европейската комисия, за да се премахне цялата корупционна схема”, поиска той.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране