29.11.2023 | 11:00
Инж.Георгиев: Ако държавата купи дълга на „Топлофикация-София“, трябват още 1,6 млрд. за оздравяване
Топлофикационното дружество плаща 100 лв. за газ, а произвежда за 80 лв., заяви той

По закон държавата може да изкупи дълга от 1,6 млрд. на „Топлофикация-София“. Чисто практически въпросът е какво ще го прави. Този дълг просто се трупа и нищо друго не се случва. Това коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на „Денят ON AIR“.

„Нещо пречи нищо да не се случва, липсата на визия какво да се прави след това, простото изкупуване на дълга не води до нищо, ако няма действия, които да оздравят дружеството. После трябват сигурно още 1,6 млрд.“, заяви Кремен Георгиев.

По думите му „Топлофикация – София“ е единствената, която произвежда в пъти повече топлинна енергия, отколкото електрическа – 5:1. При останалите е 1:1.

„Модернизирането с нови съоръжения, които да произвеждат енергия по комбиниран способ, трябваше да започне преди 15-20 г. Това се случи с другите топлофикации преди толкова време, затова нямат такива проблеми в такива мащаби. Освен кой да купи дълга, трябва да търсим и инвеститор. Простото изкупуване на дълга не води до нищо“, категоричен беше гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че събираемостта е като в другите топлофикации. А проблемът посочи, че идва от там, че за електрическата енергия се ползва преференциална цена, а за производството на „Топлофикация“ ѝ трябват повече пари за газ, отколкото струва самата топлинна енергия: „Плащаш 100 лв. за газ, а произвеждаш за 80 лв. Все така е било. Сметката не излиза, трябва да има далновидност“.

Кремен Георгиев коментира и споразумението на правителството с енергетиците. Той посочи, че след големите протести и затваряне на пътища, е настанала тишина и никой не отчита пред работниците какво се случва.

„Енергетиците няма от какво да са доволни. Натрупва се и обидата от това, че са излъгани. След тези мащабни протести, и затваряне на магистрали, ако нещо се случва, това трябваше да бъде огласено с високоговорители из цяла Българи. Обещали сме, миньорите си седнаха и… кой е прецакан?“, попита Георгиев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране