29.03.2022 | 14:08
Кой е ”Сивият кардинал” в прокуратурата на Гешев
Наистина ли той решава за арестите на знакови фигури у нас?
Главният прокурор Иван Гешев ли ръководи държавното обвинение? Наистина ли той решава за арестите на знакови фигури у нас? Магистрати, близки до самия Гешев, са категорични, че отговорът е “Не. Не само Иван Гешев”.
В прокуратурата съществува една “митична женска фигура”, облечена с власт на “първи зам.-главен прокурор”. Името й е Пламена Апостолова. В ресора й са специализираните структури и цялото досъдебно производство.

“Тя, за разлика от Иван Гешев, страни от медиите, но всички, работещи в системата на прокуратурата, я познават добре. Пламена Апостолова е топлата връзка и човекът, който директно спуска на главния прокурор “задачите” от ДПС. Тя е топлата връзка на Петьо Петров – Еврото с прокуратурата, въпреки излизането му преди години от системата”, споделиха пред ФрогНюз източниците ни.

Минало

За първи път името на Пламена Апостолова нашумя публично през 2007 г. в скандала между Румен Овчаров и Ангел Александров по делото на Христо Лачев – тогава директор на “Булгартабак”. Тогава следовател Апостолова, пряко подчинена на Александров и Пепи Еврото свидетелстваха в полза на Александров.

След това избухна скандала по делото “Фронтиер”. Тогава Апостолова – една от двете разследващи по делото следователки, свидетелства срещу другата си колежка – следовател Шарланджиева, поради което последната бе отстранена от длъжност за повече от година. Впоследствие делото бе прекратено, а следовател Шарланджиева – възстановена на работа в НСлС.

Наред с това настоящият зам.-главен прокурор Апостолова е и единственият следовател, който още в далечната 2008 г. декларира пред Сметната палата приходи, извън тези от трудовите си правоотношения, надхвърлящи 1.3 млн. лева. Като основание се сочи продажба на недвижим имот.

По случая, въпреки медийния интерес, не се извършва проверка.

Впоследствие през 2012 г. декларира, че е получила като дарение недвижим имот – апартамент 110 кв. м. и гараж 20 кв. м. в столичния квартал “Лозенец”.

Отново не последва проверка, за да се види как един магистрат е надарен с имот в центъра на София, независимо, че идва от село Владимировци, Разградско.

Следователи разказаха пред ФрогНюз, че в общността се коментират топлите отношения на Пламена Апостолова с хора от партийния елит. Те датирали от времето, в което дамата е била редови следовател в НСлС.

“Като приближена на бившия директор на службата Ангел Александров и доказала лоялността си към него, тя бе въведена в приятелския му кръг. Приживе Александров не криеше близостта си с Доган. През 2002 – 2003 г. именно Александров удря рамо на Пепи Еврото, за да може от прокурор в Софийска районна прокуратура да стане зам.-директор на Столичната следствена служба. По това време директор е Петко Петков, настоящ кандидат на Висшия съдебен съвет, за когото се твърди, че е с протекциите на Иван Гешев”, казаха магистрати.

Екип на Фрог нюз

Пълният коментар прочетете тук!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране