11.02.2022 | 15:48
Красивата съпруга на Кирил Петков изля душата си и показа уникална снимка
При първото идване в България Линда и настоящият ни премиер обикалят 10 седмици из цялата страна с "Лада"-та на родителите му

Със заглавие “България има големи очаквания към първата си канадска двойка“, канадският Nationalpost.com разказва за премиера Кирил Петков и съпругата му Линда Петкова Макензи.

Линк от публикацията е споделила в профила си във “Фейсбук” съпругата на министър-председателя ни. На изданието Линда е поверила лични снимки от семейния архив.

Цялата публикация в nationalpost.com:

Линда Маккензи е родена в Отава през 1979 г. и прекарва тинейджърските си години в Кортни, Британска Колумбия, малък град по средата на остров Ванкувър. Сега Линда Петкова държи собствена пекарна и живее със съпруга си и двете им дъщери, третата е в университета.

Петкова никога не е напускала Северна Америка и не е знаела нищо за България, страна със седем милиона в Източна Европа, преди да срещне Петков в края на 90-те години.

“Той ми каза (България) е на север от Гърция и аз все още не съм толкова сигурна“, казва Петкова.

“Но тогава никога не съм мислила, че ще се преместя тук, така че всъщност нямаше значение. Просто го харесвах.”

Петков и семейството му имигрираха във Виктория, когато той e бил на 14. Той става добър приятел със сестрата на Петкова – близначка и така започва да се среща с Линда, когато тя се прехвърли в UBC на втората си година.

Животът на младата двойка върви бързо. Сключват брак, когато са на 20 и имаха първата си дъщеря Ванеса седмица преди да започнат четвъртата си година. След като Петков завършва търговското образование през пролетта на 2001 г., младото семейство предприема пътуване до България, карайки 10 седмици из цялата страна с “Лада”-та на родителите му.

“Беше като период на меден месец — със съпруга ми, но и със страната“, казва Петкова.

Петков постъпва на работа в канадската компания McCain Foods в Брюксел, Белгия и оттам Петкова завършва последния семестър на степента си по икономика.

Петкови прекарват две години в Брюксел, преди Кирил да бъде преместен в Торонто, а след това още две години в Кеймбридж, Масачузетс, където той учи за MBA, а тя работи като научен сътрудник в Харвардския университет.

След две години в САЩ Петкови си мисляр, че все пак ще опитат да живеят в България няколко години и след това ще видят къде ще ги отведе животът. Петков приема работа в столицата София и управлява първия голям търговски парк в България. Но малко преди това първо Линда се мести за кратко обратно на остров Ванкувър.

“Не ми беше достатъчно удобно да родя в България, така че всъщност… се върнах при родителите си в Канада за два месеца“, казва тя със смях, имайки предвид втората им дъщеря Ема.

Семейството заминава отново от Канада за България, когато Ема е само на пет седмици, веднага след издаването на паспорта.

През 2007 г. повечето българи, особено по-възрастните, не говорят английски. Но по това време нямаше много български курсове или ресурси.

“Езикът беше наистина труден за мен“, казва Петкова.

Българският се пише с кирилица, същата азбука, с която се пише руски. Но азбуката не беше основното предизвикателство за Линда.

“Те имат много повече времена от нас. Имат мъжки и женски род, което бърка през цялото време. Все още правя много грешки, но българите са толкова благодарни. А и те са толкова изненадани, че някой от Канада може да го научи.”

Петкова скоро вече могат да разговарят с таксиметровите шофьори, които не бяха свикнали да се срещат с хора, които са се преместили в България.

“Всяко такси, в което се качвах, беше: “О, познаваш ли този човек, Иван, от Торонто? Той ми е братовчед. Толкова е смешно, че ти си тук, а той е там!“

Не е чудно, че таксиметровите шофьори бяха изненадани. През последните 30 години имаше масово изселване от България, откакто границите на страната се отвориха след падането на комунизма.

Така че Петкови пренебрегват тенденцията, когато се местят там. След ритейл парка Петков създава собствена компания ProViotic, която произвежда първия в света веган пробиотик от цветето на кокиче. Финансово независим от успеха на ProViotic – продукт, препоръчан както от Опра Уинфри, така и от великия тенис Новак Джокович.

Той преподава свързани с Харвард бизнес и икономически курсове в Софийския университет, откакто се премества в Българя, а през последните няколко години също помага на студенти да стават предприемачи. Двойката се сдобива с третата си дъщеря Ани през 2012 г.

След пристигането си в България Петкова се занимава с доброволческа дейност, работи малко за неправителствена организация и след това се захваща с онлайн продажби за американска модна компания. 

“Не съм имала работа на пълен работен ден от около седем години… Исках да се откажа и не знаех какво друго да правя”, казва Линда.

Тя разказва и за това как е започнала със сладкарския бизнес

“Разбрах, че имам проблеми с щитовидната жлеза, които се дължат на глутен. И тогава, няколко години по-късно, разбрах, че всичките ми дъщери имат същия проблем. Тук изобщо нямаше ресурси… така че просто започнах да правя всичко от нулата.”

На всичкото отгоре Ема, нейната средна дъщеря, била диабетик. Петкова имала известен опит с тези състояния — майка й Маргарет Макензи има цьолиакия. Диетолог, тя била разработила своя собствена смес от брашно. “Тя беше в челните редици на разработването на много от тези безглутенови продукти и инициативи, въпреки че не печелеше от това“, казва Петкова.

“Липсва ми семейството ми… но наистина вече се чувствам чужда, когато отида в Канада. Всичко там е толкова различно от България”, завършва своя разказ премиершата пред изданието.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране