30.12.2022 | 0:52
Пеле просълзи света с послание преди смъртта си
Краля на футбола остави завет за бъдещите поколения

Официалните страници на Пеле в социалните мрежи публикуваха послание след тъжната вест за смъртта на Краля на футбола.

“Вдъхновение и любов белязаха пътя на крал Пеле, който почина в мир днес. По време на своя път Едсон омагьоса света със своя спортен гений, спря една война, извърши социални дейности по целия свят и разпространи това, което според него най-много лекуваше всички наши проблеми: любовта. Посланието му днес се превръща в наследство за бъдещите поколения. Любов, любов и любов завинаги”, гласи текстът с черно-бяла снимка на легендата.

Бразилецът е считан за най-великия играч в историята на футбола, оставяйки значима следа с головете си. След края на кариерата си Пеле остава известен като Краля на футбола. Той е единственият трикратен световен шампион, като с Бразилия печели титлите през 1958, 1962 и 1970 г. На първенството през 1958 г. Пеле поставя редица рекорди, като по онова време е най-младият футболист, който участва на световно първенство. На 17 години и 249 дни той става и най-младият голмайстор във финал, когато се разписва два пъти при победата 5:2 над Швеция.

Пеле има 77 гола в 92 мача за Бразилия. Той е футболистът с най-много голове, като според книгата с рекордите “Гинес” той е вкарал 1289 гола в 1363 мача, но много от тези двубои са в приятелски срещи. В кариерата си той играе само за два клуба – родният му Сантос между 1956 и 1974 година, както и в американския Ню Йорк Космос от 1975 до 1977 година.

През 2000 година ФИФА определя Пеле за футболист №1 на 20-ти век.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране