29.12.2022 | 21:08
Пеле загуби битката! Краля отиде да играе футбол на небето!
82-годишният легендарен бразилец се бореше с рак, като през септември миналата година беше отстранен тумор от дебелото му черво

Бразилската футболна легенда Пеле почина! Новината съобщи неговата дъщеря Кели в профила си в „Инстаграм“.

Считан от мнозина за най-великия футболист на всички времена, трикратният световен шампион бе хоспитализиран в болница „Алберт Айнщайн“ в Сао Паоло в края на ноември.

82-годишният Пеле се бореше с рак, като през септември миналата година беше отстранен тумор от дебелото му черво. По-късно обаче лекари съобщиха, че химиотерапията не дава резултати и той бе поставен на палиативно лечение.

Пеле остави огромна следа във футбола през 60-те и 70-те години с екипа на Сантос и националния отбор на Бразилия. Той е участник на 4 световни първенства, като има 3 спечелени титли със Селесао – през 1958, 1962 и 1970 г. През 2000 г. ФИФА го опедели като футболист №1 на ХХ век, а година по-рано Международният олимпийски комитет го избира за спортист №1 на столетието.

Пеле има над 1000 гола за Сантос и 77 с националния отбор на Бразилия. Той завършва кариерата си в САЩ, където играе три години за Ню Йорк Космос и по този начин помага за популяризиране на футбола в щатите.

След края на футболната си кариера Пеле минава и през политиката, като в периода 1 януари 1995 – 30 април 1998 г. е първи министър на спорта на Бразилия.

Едсон Арантес до Насименто, както е пълното му име, имаше сериозни здравословни проблеми в последните две години. През 2021 г. му бе отсранен тумор на дебелото черво и той бе подложен на химиотерапия. В последните месеци стана ясно, че тя не дава желания резултат и Пеле бе поставен на палиативно лечение в болница “Алберт Айнщайн” в Сао Пауло.
Легендарният футболист прекара празниците в болницата, където се сбогува с близките си, очаквайки неизбежния край, който настъпи днес.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid036D9Xj1UTFxaVgYamSRqHJLSaCMSufWBciZfhtBNZYyugwyJHJhK93FBUyXd9rz4vl&id=100929589157946

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране