04.07.2021 | 18:25
Премиерът Стефан Янев: Взехме почти 500 млн. от сметките на „Автомагистрали“ 
"Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията"

Взехме почти 500 млн. от сметките на „Автомагистрали“ и ги пренасочихме за мярката 60/40, пенсионерите и медиците. Това каза премиерът Стефан Янев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

„В момента имаме едно типично надпартийно правителство. От създаването на правителството до сега то продължава да действа като непартийно. Нямам впечатление някоя партия да е влязла във властта през заден вход. България е Парламентарна република. Парламентът решава какъв тип управление иска да излъчи и ако такъв тип надпартийно управление е възможно, това вече е изкуство на самия парламент да създаде инструментариум това да се случи. Коалициите се сключват на базата на споразумение. Парламентът може да постави ясни правил и нещата да се случат“, посочи Янев.

„Заварихме бюджет, в който имаше и има пари, но те са в пера, които не вършат необходимостта от извършване на социални плащания и развиване на определени политики, които са важни от социална гледна точка. Примерът е с антиковид мерките. Изплащането на допълнителното възнаграждение на лекарите беше решен до края на месец април, така беше и с 50-те лв. към пенсиите, които се наложиха като практика. Нашите усилия са насочени натам, че в рамките на бюджета и закона да бъдат осигурени тези социални плащания. Това не може да става непрекъснато, но взехме почти 500 млн. от сметките на „Автомагистрали“, където са оставени средства, необходими за разплащане на всички текущи дейности по строителството до края на годината, а другите пари пренасочихме към централния бюджет и започна тяхното преразпределение за мярката 60/40, пенсионерите и медиците“, заяви премиерът.

„В момента министър Стойчо Кацаров и неговият екип подготвят един план за реакция в следващите месеци, ако се промени обстановката и се появи нова вълна от COVID. Този план ще бъде представен следващата седмица Кризата ще бъде много по-малка, ако имаме по-голям процент ваксинирани хора и сме по-близо до стадния имунитет. Ваксинацията е важна и трябва да убедим хората. Обсъжда се възможността за стимули – при ваксиниране с втора игла, на ваксинирания човек да се дават някакви ваучери например. Няма едно решение, което да е универсално за всички”, допълни той.

По думите му не е вярно, че България трябва да бракува 20 000 дози ваксини заради изтекъл срок на годност. Според него има възможност в бъдеще да сме изправени пред риска да се бракуват ваксини, но се взимат необходимите мерки в това отношение. Той посочи, че се търси вариант да се дарят излишни ваксини.

По темата за Плана за възстановяване, премиерът заяви, че се надява скоро да бъде внесен. „Работи се в много дълбоки детайли. Предполагам, че до края на следващата седмица ще имаме представена пред Брюксел и изкоментирана философията на Плана и макропараметрите приети т.е. изкомуникирани. След това Планът ще бъде представен за обществено обсъждане и официалното предаване на плана ще се случи до края на юли, за да може есента да имаме парите“, допълни той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране