15.03.2023 | 9:10
Военен дрон на САЩ се разби в Черно море след сблъсък с руски изтребител
Инцидентът демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален, каза генерал Джеймс Хекър

Американски военен дрон се разби в Черно море след сблъсък с руски изтребител, съобщиха световните агенции. САЩ определиха случая като “явно нарушение на международното право”, а Русия отрече да е отговорна за потапянето на безпилотния самолет.

Потопеният дрон е модел MQ-9 Reaper, който обикновено се използва за разузнаване и наблюдение. Той е изпълнявал рутинни маневри в международното въздушно пространство над Черно море, съобщи командирът на американските военновъздушните сили за Европа и Африка генерал Джеймс Хекър.

По думите на Хекър инцидентът е резултат от “опасно и непрофесионално прехващане” от страна на два руски изтребителя Су-27. Един от самолетите се е ударил във витлото на дрона, каза още той. Безпилотният самолет е претърпял щети и американските сили са били принудени да го потопят в международни води.

Вижте също НАТО прехвана три руски самолета до въздушното пространство на България

Инцидентът се е случил в 8:03 часа сутринта българско време във вторник, но за него беше съобщено за пръв път вечерта във вторник.

“Инцидентът демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален”, каза генерал Джеймс Хекър в изявление.

Говорителят на държавния департамент на САЩ Нед Прайс определи случая като “явно нарушение на международното право”.

Прайс съобщи, че Държавният департамент на САЩ е извикал за разговор руския посланик във Вашингтон заради инцидента. Американският посланик в Москва е изразил пред руските власти “силни възражения” от страна на САЩ.

Русия отрече да е отговорна за унищожаването на американския дрон. Руското Министерство на отбраната каза в изявление, че руските изтребители не са стреляли по дрона и не са му причинили щети. Москва твърди, че дронът е летял близо до руската граница и е навлязъл в неприемлив за Русия район. Вашингтон твърди, че безпилотният самолет е летял над международни води.

Според руското военно министерство дронът на САЩ се е разбил сам след остра маневра.

Инцидентът от вторник идва след поредица “опасни действия на руски пилоти” при опити за прехващане на самолети на САЩ и техните съюзници от НАТО в международното въздушно пространство, пише в изявление на американската армия. В него се добавя, че американски самолети летят над Европа в координация със страните, през чието въздушно пространство прелитат, както и в международното въздушно пространство, което е свободно за полети.

Говорителят Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби каза, че дронът не е представлявал заплаха.

Руските прехващания на чужди самолети и дронове “не са необичайни”, каза Кърби пред журналисти. Това е първият случай, при който такъв инцидент води до американски дрон в Черно море.

„Летихме постоянно над това въздушно пространство от една година и ще продължим да го правим“, добави Кърби.

Инцидентът се случва на фона на засиленото присъствие на съюзнически войски от НАТО в държавите членки на алианса от Централна и Източна Европа. Целта на това присъствие е подсилване на източния фланг на НАТО заради руската военна агресия срещу Украйна.

Източник: Свободна Европа

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране