10.06.2021 | 11:07
И в „Пирогов“ тече проверка за фалшиви хоспитализации
Решението за пенсионирането на проф. Кантарджиев няма да бъде преразгледано, категорични са в МЗ

„Има предварителни данни за фалшиви хоспитализации и в „Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка на НЗОК“. Това каза в студиото на „Здравей, България” на Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Здравната каса проверява и други болници за същото нарушение. „Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблеми болници“, каза още Петров. В момента при нас текат 6 проверки от различни институции, коментираха от спешния институт по повод новината.

„Пирогов“ е третата голяма болница в София, в която се подават сигнали за нарушения. Фалшиви хоспитализации бяха установени и в болница „Лозенец“, макар че там това е по-малкият проблем, а големият скандал е с незаконните трансплантации. В „Александровска“ пък има твърде големи загуби в последните години, когато шеф на болницата е бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Ръководствата на „Лозенец“ и на Александровска бяха сменени, но Агенцията по вписвания блокира вписването на новите шефове, което разпали конфликт между институциите. Вчера здравният министър Стойчо Кацаров обвини агенцията в произвол, заяви, че цялата работа е нагласена между агенцията и бившите болнични шефове и поиска оставка на директора й Габриела Козарева. По случая тече проверка на правосъдното министерство.

Снощи Кацаров директно обвини предшествениците си в министерството Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, както и МВР и ДАНС, че са покровителствали незаконните трансплантации в Правителствена болница. „За всеки един от случаите е извършвана проверка, изпращани са данни, че това са фалшиви самоличности, както на здравния министър – и на Кирил Ананиев, и на Костадин Ангелов, и на ДАНС и на МВР. Никаква реакция от когото и да било няма. Документацията, която е изпращана, не е съхранявана. Те са покровителствали този процес. Всичко е заметено под килима“, каза пред Би Ти Ви служебният здравен министър. Кирил Ананиев твърди, че не е имал информация за тези случаи, а Костадин Ангелов обвини наследника си, че се възползва от проверки, които той е наредил.

„Няма съмнение, че бившият министър е сезиран за тези нарушения“, заяви тази сутрин и зам.-министърът Димитър Петров. Министерството ще се опита да изясни със съдействието на МВнР има ли истина в публикации на украински вестник, че има починал донор след операция в България.

По адрес на проф. Тодор Кантарджиев, срещу чието пенсиониране днес отново има насрочени два протеста на негови колеги, Петров бе категоричен, че министерството няма да преразгледа решението си.

OffNews.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране