13.08.2019 | 1:23
Мая Манолова: Ако се кандидатирам за кмет, не очаквам подкрепа от партийни централи
Обмудсманът напира да се връща в активната политика

Мая Манолова – омбудсман на Република България, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: Сега казвам добро утро на националния омбудсман Мая Манолова, която вече е при нас. Добро утро.
Мая Манолова: Добро утро.
Водещ: Изгледахме заедно това живо включване. При екстремни условия понякога работят медицинските работници. Може би затова и настояват за повече пари, за по-добри заплати, по-добри условия.
Мая Манолова: Така е. Заплащането на труда на медицинските специалисти е обидно ниско. Издава пренебрежение към тази толкова важна професия. Става дума за висококвалифицирани хора, които полагат високо отговорен труд, в чийто ръце ние проверяваме здравето си, живота си, живота и здравето на най-близките си хора. В същото време те работят при изключително тежки условия на труд, с обидно ниско възнаграждение и техните искания, които бяха публично заявени през месец март, абсолютно справедливи – по това има консенсус в цялото общество, призна го и властта. Признаха, че те са прави да искат по-добри условия на труд, по-добри възнаграждения, реформи в здравната система. Поеха конкретни ангажименти и министърът на здравеопазването, и премиерът Борисов поеха ангажименти, че от 1 юни стартовата заплата ще бъде 950 лева, както е обещано в колективния трудов договор, и излъгаха протестиращите, не спазиха своето обещание. И сега, тъй като протестите продължиха, хората са прави да стоят зад исканията за реформа и за по-добри условия…
Водещ: Стигна се до уволнението на медицинската сестра Мая Илиева. Как ще го коментирате?
Мая Манолова: Точно така. Тъй като властта излъга протестиращите и не изпълни своите публично поети ангажименти, хората, които продължават протестите трябваше да бъдат смачкани, трябваше да бъдат показно репресирани, така че останалите да се уплашат и протестите да спрат. Това е единственото обяснение за уволнението на вдъхновителката и организаторката на протестите Мая Илиева.
Водещ: В ефира на бТВ вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов категорично отрече да е имало заплахи към Мая Илиева, а според работодателят – болница „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“, нейното уволнение няма нищо общо със синдикалната й дейност.
Мая Манолова: Това ще кажат.
Водещ: Ще цитирам: „поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени, за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни“, казва работодателят.
Мая Манолова: Мая Илиева е доказан специалист с 25-годишен професионален опит като медицинска сестра, работила 12 години в болница „Токуда“ и никой до момента не си е позволил да се усъмни в нейния професионализъм. Затова е толкова нагло това отношение на работодателите и на властта. Всъщност, те искат да угодят на властта, поставяйки под съмнение безупречния професионален стаж и поведение на Мая Илиева. Това са съшити с бели конци аргументи. Аз съм се запознала с тази заповед. Не са спазени процедурите. Това са смешни…
Водещ: Имало ли е превишаване на права от страна на Мая Илиева или непрофесионално поведение?
Мая Манолова: Разбира се, че не. Това е съшито с бели конци с цел да се всее страх, с цел да бъдат притиснати тези, които протестират. Опитът да се управлява чрез репресии не е демократично управление. А управлението чрез всяване на страх, чрез натискане на тези, които изразяват собствено мнение, които имат гражданска позиция, да накажеш хора за това, че отстояват гражданските си права, това не е демократично поведение. Това не е единственият случай – това е система за съжаление в поведението на властимащите.
Водещ: Моля ви, само за секунда. Стана ясно, че е снимала Мая Илиева с телефона си клипче как колегите й реанимират пациент, в същото време тя не се включва в работата на екипа, не им помага. Как ви се струва това действие?
Мая Манолова: Вижте, това не е вярно.
Водещ: Не е вярно? Тя потвърди при нас, че действително е снимала този клип.
Мая Манолова: Да, но не е човек, който е реанимиран. И доколкото знам от нея, тъй като спорът в тази болница е бил за това дали в отделението по реанимация, в Интензивното отделение се извършват операции, което е в нарушение на правилата. Това, което тя е искала да документира, е, че да, извършват се операции. Но тя не е била животоспасяваща, спешна. Това са обясненията на Мая Илиева. Но тя би могла да ги обясни, ако има достатъчно телевизионно време, подробно.
Водещ: Ако пациентът беше ваш близък, пак ли щяхте да имате същото мнение?
Мая Манолова: Факт е, че… Всъщност, пациентът и неговите близки също могат да бъдат попитани, предполагам. Аз не съм присъствала на място, не искам да адвокатствам нито на Мая, още по-малко на екипа на ръководството на болница „Токуда“, но фактът, опитът тя да бъде накарана да замълчи, да бъде притисната, той не е от вчера. Има цяла поредица от действия от страна на ръководството на „Токуда“ срещу Мая Илиева.
Водещ: Ще ли продължат ли тези протести? Имало ли е други заплахи към други медицински работници или сестри?
Мая Манолова: Да, имало е други. Опитът да се организира от ръководството на болница „Токуда“ подписка срещу Мая Илиева…
Водещ: Аз говоря за други медицински сестри или работници.
Мая Манолова: Аз да продължа, тъй като внушението, че това е един случай, в резултат на който ръководството е реагирало – не, има последователно поведение от страна на ръководството да натиска и да смачка Мая Илиева, което се изразява и в подписка, която е организирана срещу нея и в други конкретни действия. Така че аз ще стоя зад нея, както и зад другите медицински сестри. В Стара Загора по същия начин ръководството на УМБАЛ се опита да се разправи с водачката на протестите, която беше след протеста незабавно преместена в друго, по-тежко отделение. Сега е направен опит да бъде провокиран справедливият протест на медицинските специалисти, като ръководството на болница е изготвило една декларация, и са принудили старши сестри да я подпишат, с която реално медицинските специалисти от тази болница се разграничават от исканията на протестиращите медицински специалисти в страната. Утре в Стара Загора ще има протест пред общината от 17.00 часа, в който хората ще защитят Мая Илиева, ще кажат: „Не на страха“ и ще се противопоставят срещу опитите да бъдат притискани тези, които защитават гражданските си права.
Водещ: Добре, ще проследим. Ще следим тази тема, ще следим тези протести, както и досега бТВ Новините го е правило.
Мая Манолова: Това е притеснителното – разправата с такива хора, разправата с хора, които се борят срещу презастрояването в София, уволненията…
Водещ: Към една друга теми ми се иска да ви водя, тъй като наистина тя е важна също за зрителите. В студиото на „Тази сутрин“ IT специалисти говориха, че действително има някакъв риск, даже имахме пример за вече човек с откраднати лични данни и изтеглен кредит, с ползване на чужди лични данни, след хакерската атака и изтичането на данни от НАП, според вас, има ли наистина реален риск за злоупотреба с лични данни? Вие имате ли такива сигнали при вас?
Мая Манолова: Да, десетки жалби има през последните седмици от разтревожени граждани. Още повече, че НАП така и не ги информира за това какви точно данни са станали жертва и са били похитени по време на хакерската атака. Има едно съобщение в сайта на НАП, че в момента се прави съпоставка между изтеклите данни и между тези, които се съдържат в базата данни на НАП, и в момента, в който се установи дали не са дописвани, манипулирани, хората ще бъдат информирани. Изготвила съм препоръка и съм я изправила до ръководството на НАП да действа максимално бързо и да информира гражданите за обема на данните, които са изтекли и с които може да бъде злоупотребено, както и да се дадат конкретни препоръки какво точно трябва да направят хората, за да се защитят.
Водещ: Трябва ли да бъдат затегнати обаче условията за теглене на бързи кредити, въобще начинът, по който се дават те, както препоръча между другото, и вицепремиерът Томислав Дончев?
Мая Манолова: Безспорно хората трябва да бъдат много внимателни, за да се предпазят от възможни злоупотреби, посегателства върху тях и тяхното имущество. И тук ще задам същия въпрос, както и в случая с медицинските специалисти, а както и при бедствието, свързано с чумата при свинете – къде са властите? Къде е тяхната отговорност? При НАП-лийск е ясно не просто, че някой злоупотреби и тежко удари системата, компютърната, електронната информационна система на НАП, стана ясно, че висши държавни служители, ръководството на НАП е оставило врата не просто открехната, а широко отворена за набези. Същият опит да се прехвърли отговорността за бедствието с африканската чума върху най-бедните, върху собствениците на ферми тип „заден двор“, хората, които отглеждат прасета, за да оцелеят, за своето препитание, а не се търси отговорност от тези, които допуснаха разпространението на чумата, наистина е абсолютно некоректен…
Водещ: Сега, държавата очевидно взима мерки. Днес имахме добри новини в студиото, че заразата започва да се овладява?
Мая Манолова: Кои са добрите новини? Това, че се опитват, след като…
Водещ: Заразата започва да се ограничава и локализира. Поне това каза зам.-министърът на земеделието.
Мая Манолова: Нека да е ясно. Аз не виждам опит да се поеме отговорност за състоянието, в което се намира свиневъдството в момента в страната. напротив, всява се страх – първо, сред собствениците на прасета: „Ако не ги унищожите, ще бъдете санкционирани, ще бъдете наказани“, сега, опитът да бъдат заплашени е по отношение на кметовете. Питаме ние, питат гражданите: Къде бяха висшите държавни служители от Министерство на земеделието, които допуснаха това състояние? И аз задавам следващ въпрос, тъй като буквално съм засипана от обаждания в последните дни, освен от притеснени и разтревожени хора, от това, че ще има посегателство върху тяхното имущество и ще им бъдат избити животните, а опасността от екобомби със закъснител, които се залагат от същото това министерство.
Водещ: Всеки ден питаме за това. Много сте емоционална, г-жо Манолова.
Мая Манолова: Ами защото и тази сутрин…
Водещ: А вбесена ли сте да ви питам?
Мая Манолова: Нека да завърша. И тази сутрин преди да вляза в студиото ми се обадиха хора от Първомай, които са слушали зам.-министъра. Те задават въпроса…
Водещ: Сериозно ви питам.
Мая Манолова: Те задават въпроса чел ли е този зам.-министър законодателството в сектора? Хората имат право да отглеждат за лични нужди 4 прасета.
Водещ: Нека да водим диалог.
Мая Манолова: Отговорността те да бъдат регистрирани е на кметовете и на Агенцията по храните (БАБХ). Тези, които не са си свършили работата, са висшите служители и чиновници от Министерството на земеделието. И опитът цената да бъде платена от най-бедните и най-беззащитните е некоректен.
Водещ: Така, пак да ви попитам – емоционална сте, но вбесена ли сте?
Мая Манолова: Хората са вбесени.
Водещ: Веднага обяснявам защо задавам този въпрос. Цитирам ви, само преди месец: „Ще се кандидатирам за кмет на София – в студиото на „Тази неделя“ преди месец, – ако ме вбесят докрая“. Достатъчно вбесена ли сте вече?
Мая Манолова: По-притеснителното е, че хората се вбесяват от опита да е прехвърли цялата безотговорност за безхаберието на държавата върху тях.
Водещ: Така, вече се появиха публикации, че ще обявите кандидатурата си в началото на септември месец като кандидат за кмет на София.
Мая Манолова: Не съм решила дали да се кандидатирам.
Водещ: Все още?
Мая Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет. И това е причината за страха, за агресията, за атаките, на които подложена. Впрегната е цялата пропагандна машина около властта: медии, говорители на властта. Това издава паника. Опитът да бъда атакувана, ударена, дискредитирана показва страх. Показва страх.
Водещ: Само преди дни вие казахте, че сте готова да приемате всякаква подкрепа с изключение ксенофобски, антихуманни и расистки идеи, тоест, хора, които споделят такива идеи.
Мая Манолова: Аз и в момента приемам всякаква подкрепа от българските граждани без да ги деля по цвят, по партийни убеждения. И също така указвам моята подкрепа на всички български граждани, обикновено на най-беззащитните и на тези, които имат нужда от подкрепа.
Водещ: Ще разчитате ли нови политически играчи?
Мая Манолова: Вижте, какво ще работи Мая Манолова след октомври може би е любопитно за няколко души, за хората около властта, за които очевидно залогът е много голям, но това, което е важно за десетки хиляди български граждани са другите теми: медицинските сестри, чумата по свенете, презастрояването в София, изтичането на данни.
Водещ: Нека да се върнем отново на това. Ще разчитате ли нови политически играчи за подкрепа?
Мая Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще бъда достатъчно ясна, конкретна, ще го обявя публично и тогава подобни въпроси ще бъдат излишни.
Водещ: Близка ли сте със Слави Трифонов?
Мая Манолова: А вие близка ли сте със Слави Трифонов?
Водещ: Не.
Мая Манолова: Слави Трифонов обяви свой политически проект и мисля, че всички въпроси, които са свързани с този проект, трябва да бъдат отправени към него.
Водещ: Водите ли разговори с него?
Мая Манолова: Не, не водя. Аз не водя разговори с никоя политическа сила, с никой политически проект, независимо дали е реализиран или е обявен в аванс. Очаквам и винаги съм очаквала подкрепа от гражданите. И така ще бъде, ако реша да се кандидатирам. Ще очаквам подкрепа от гражданите независимо от техните политически симпатии, социално положение.
Водещ: Ще очаквате ли подкрепа от БСП?
Мая Манолова: Не очаквам подкрепа от партийни централи. Винаги съм разчитала и ще разчитам на подкрепата на гражданите.
Водещ: Как оценявате мандата на сегашния кмет Йорданка Фандъкова?
Мая Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще дам оценка на мандата на Фандъкова. В момента нямам такова решение и ви предлагам да се върнем на темите, които наистина интересуват гражданите.
Водещ: Добре, кажете тогава как се развива София според вас? В каква посока вървя?
Мая Манолова: Според вас, как се развива София?
Водещ: Ние задаваме въпросите.
Мая Манолова: Чиста ли е, зелена ли е, има ли презастрояване, почтено ли се управлява? Това са въпроси, на които хората ще дадат отговори буквално след няколко месеца. Имайте търпение. Имайте търпение – те ще бъдат задавани, ще има отговори.
Водещ: След големия скандал с „Апартаментгейт“ само преди няколко дни в медийното пространство се появиха снимки на имоти, свързани с вашето име. Имате ли имоти в провинцията?
Мая Манолова: Имам декларирана къща от 120 квадрата с двор повече от декар близо до София.
Водещ: Къде се намира тази къща?
Мая Манолова: Намира се в Рударци. Тя е публично декларирана. Даже бих могла да ви поканя, ако проявявате интерес, елата да я видите. Аз за разлика от другите лица от властта, нямам какво да крия. Нямам проблем да ви поканя на кафе и в жилището си в „Хладилника“, което…
Водещ: Щях да ви попитам – къде живеете в София?
Мая Манолова: Да, предположих. В „Хладилника“ имам апартамент от 94 квадрата.
Водещ: Очаквате ли да бъдете атакувана в тази посока – с какво разполага Мая Манолова, къде живее, как живее?
Мая Манолова: Вижте, аз под прожекторите от повече от 15 години. Всичко, което е могло да бъде проверено, е проверявано. Моето имущество е публично, моята собственост е публични, моите доходи са ясни, тези и на моето семейство. Така че аз нямам от какво да се притеснявам. Това, което винаги съм смятала, е, че един политик не трябва да има притеснения да покани медиите на кафе, да покаже къде живее, как живее, да обясни своите доходи. Нямам абсолютно нищо притеснително. Но това, което в момента се опитват да направят медиите, близки до властта, е да впрегнат цялата си пропаганда върху мен, да ме дискредитират, да ме атакуват, защото е ясно – боят се, че ще се кандидатирам за кмет, и очевидно са сметнали моите шансове за много високи, очевидно са сметнали, че ако го направя, ще стана кмет. Затова сега усилията са положени към това да ме спрат просто да не участвам.
Водещ: София има ли нужда от промяна?
Мая Манолова: Аз ще взема своето решение след преценка на интересите и ползите за гражданите.
Водещ: Кога да го очакваме това решение и може ли да ни обещаете, че ще го обявите тук, при нас?
Мая Манолова: Добре, аз не съм забелязала такава активност към останали потенциални кандидати. Извинявайте, не аз се бавя в своето решение, вие много бързате.
Водещ: Така ли?
Мая Манолова: Аз не виждам подобна активност по отношение на настоящия кмет, изобщо по отношение на кандидати на ГЕРБ, по отношение на кандидатите на другите политически сили.
Водещ: Питаме всички.
Мая Манолова: Като че ли всичко е фокусирано върху моята особа.
Водещ: Вие сте ни на гости, затова вас ви питаме.
Мая Манолова: Не, не съм забелязала да сте толкова активни по отношение на други потенциални кандидати.
Водещ: бТВ Новините отразява абсолютно всички и възможни, реални кандидати. Така че ще следим и възможността за вашата кандидатура.
Мая Манолова: В крайна сметка по този начин с този днешен разговор, по начина, по който го организирахме ощетихме хората, които очакваха да кажа какво ще се случи и на които да изразя своята подкрепа, тъй като днес, 11-ти изтича срокът на заповедта, която Министерството на земеделието издаде по отношение на стопаните на животни, при това без да ги обезщети, при това без да посочи места, където те да изхвърлят остатъците от убитите животни. И по този начин предупреждавам министерството, властта създават предпоставки за екологична катастрофа като не вземат мерки и контрол върху изпълнението на тяхната заповед. Освен, че тя е изключително несправедлива, тъй като не е предвидено обезщетение за хората, които ще трябва да унищожат своите животни. Това не е честно положение.
Водещ: Добре. Благодаря ви. Вие приемате сигналите на гражданите…
Мая Манолова: Всъщност, това е, което ще правя аз, независимо дали съм омбудсман или кмет – ще заставам зад гражданите, ще стоя зад тях, ще се боря за решаване на техните проблеми и за техните права. Това е, което в момента не прави властта, централна или местна – не стои зад хората и не решава техните проблеми.
Водещ: Добре. Това е вашата кауза. Благодаря ви за това така откровено участие в ефира на „Тази сутрин“. Омбудсманът Мая Манолова – специален гост в нашето предаване.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране