18.08.2022 | 0:28
Нападнаха Радев с викове „Оставка“ пред президентството
Протестиращите от #ГАZwithme настояват за газова независимост от Руската федерация

Граждани се събраха пред президентстската институция тази вечер, за да изразят несъгласието си България да е зависима от Руската федерация относно доставките на газ.

Протестът е под надслов #ГАZwithme. На излизане от президентството държавният глава Румен Радев беше посрещнат от тълпата със скандирания “оставка”.

“В момента голямата опасности е, ако някой реши да промени курса на България в своята евроатлантическа ориентация и да върне България в периферията на политики, тирижирани от руската държава. Кремъл не се съобразява с търговски договори и е наивно да смятаме, че едно подновяване на договора с „Газпром“ би гарантирало енергийната сигурност на България. Важно е да приложим онези политики, който да ни направят независими не само от руската газ, а от газа като цяло”, заяви бившият екоминистър Борислав Сандов.

“Нищо не се е променило от 2013 година. Още от времето на Орешарски се въртят едни и същи кукли на Москва тук. Основните ни искания са никакъв „Газпром“ или поне това е моето. Никакъв „Газпром“ и никакви занимавки с руски глупости”, заяви Евгени, един от протестиращите пред президентската институция.

Едно от исканията на протестиращите пред сградата на президента е незабавното пускане на интерконектора с Гърция. Протестиращите се обявяват за даване на гаранции за независимост от Руската федерация.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране