22.01.2023 | 19:45
Нинова за статията в „Ди Велт“: Тя е поръчкова, не сме изнасяли оръжие за Украйна
Лидерът на БСП разкритикува и думи на служебния министър на икономиката Никола Стоянов по темата

„Статията за това, че България е изнасяла оръжия за Украйна е поръчкова, както каза и президентът. Продължавам да твърдя, че страната ни не е изнасяла оръжие. Нека Кирил Петков и Асен Василев да отиват да обясняват, където трябва, ако са правили нещо.“ Това коментира лидерът на БСП и бивш служебен икономически министър Корнелия Нинова в „120 минути“ по bTV.

Тя разкритикува и думи на сегашния министър на икономиката.

„Министърът на икономиката в служебния кабинет Никола Стоянов казва, че тази статия е признание за извършено престъпление. Това, което той казва, е изключително глупаво. Този човек заяви, че правителството на Германия, на Полша, на Румъния, на Чехия, държавния департамент на Съединените американски щати участват в тайна престъпна схема. По думите му купувачи на българско оръжие са правителство на половината европейски държави, половината азиатски, африкански и така нататък. Какво казва министърът на икономиката? Имало е таен план, половин Европа и САЩ, и Кирил Петков, и Асен Василев са участвали в този план за износ на оръжие. Още веднъж казвам България изнася оръжие в над 60 държави, откакто има военна индустрия у нас“, коментира тя.

Нинова обясни и че при продажбата на оръжие на една страна не я задължава след това да казва какво прави с него.

„След като държавата купувачът става собственик, купува си оръжия от България, дават документ, че е краен потребител, че го купуват. Те ти казват -ние сме крайния потребител. Това е все едно продавате си колата на някой, той решава след това да я препродаде и вие казвате – не може. Нито един документ няма, в който да се иска от купувача да даде крайно къде отива оръжието. Единственият изход, за да няма такива спекулации и лъжи, да се закрие военната промишленост на България“, обясни Нинова.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране