01.10.2019 | 0:01
Поставяме условия на Македония за Европейския съюз
Не е достатъчна воля само от наша страна, трябва и от ваша, реагира Зоран Заев

България ще изготви позиция с ясни изисквания и критерии в защита на националния интерес при преговорите за еврочленство със Северна Македония, стана ясно след консултативната среща при президента по темата. Румен Радев свика срещата заради обтегнатите отношения със Скопие и предстоящата лидерска среща на ЕС, на която Македония и Албания очакват покани за започване на преговорите.

Условията ни към Македония в преговорната рамка касаят промени в учебните програми и текстове с преиначени исторически факти, надписите в музеи и паметни плочи и позициите на обществените медии.

„Вярвам, че не е достатъчна само воля от наша страна, необходима е воля и от България“, заяви македонският премиер Зоран Заев минути след срещата при Радев.

Повод за разговорите са обтегнатите отношения със Скопие и срещата на евролидерите на 17 октомври, на която Македония и Албания очакват да получат покани за започване на преговорите.

Приемането на Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното и устойчиво развитие и просперитета на Югоизточна Европа и България винаги е отстоявала тази позиция, но поведението на Скопие поражда несигурност и недоверие, заяви Радев след срещата. Той припомни, че сключеният преди две години двустранен Договор за приятелство и добросъседство трябваше да реши наслоените проблеми в отношенията ни и да им даде ново развитие. Липсата обаче на конкретни условия, измерители и срокове в договора доведе до драстично изоставане в неговото изпълнение. Въпреки огромните усилия от българска страна Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не постигна особени резултати, особено напоследък те са обезпокоителни, смята президентът.

Правителството се ангажира да изготви условията и критериите в преговорната рамка и те да станат задължително условие за приемане на Македония в ЕС, обяви Радев. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, текстовете в учебниците, надписите в музеи и паметни плочи и позициите на обществените медии. Основният критерий е да се очертаят „червени линии“ като гаранция, че македонската евроинтеграция няма да е за сметка на българската история, език и идентичност.

Ако „БСП за България“ сме удовлетворени от позицията, ще търсим обща декларация на НС, коментира зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин. Той е категоричен, че България не бива да допуска в ЕС страна, която не изпълнява добросъседските ангажименти, но и не бива да има разделение между Македония и Албания.

България ще подкрепи Македония да получи дата за начало на преговорите за ЕС, но ще постави ясни условия да не си играе повече с историята и при необходимост ще я спре по време на преговорния процес, обеща премиерът. Вярвам, че не е достатъчна само воля от наша страна, необходима е воля и от България, заяви македонският премиер Зоран Заев минути по-късно.

Loading...
оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране