17.03.2023 | 22:50
Русия за Паметника на Съветската армия: Политиците в България искат да отговорят на очакванията на западни съюзници
Според Захарова премиерът Донев показва слабост с призива за отлагане на решението

Русия коментира плановете за демонтиране и преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София. От Руското Министерство на външните работи съобщиха, че решението е: “част от това, което на Запад правят с историческата памет”.

Говорителката на министерството Мария Захарова отдели 4 минути на въпроса с Паметника в дългата си пресконференция. Тя го нарече “паметник на тези, които са освобождавали България”. Според Мария Захарова, политически сили в България се опитвали да отговорят на очакванията на западни съюзници, които имали съществено влияние върху политиката тук.

„Русия благодари на хората, организирали жива верига около паметника и критикува служебния премиер Гълъб Донев, който, по думите й: „показал слабост с призива да отложат решението за след изборите”, каза Захарова.

„Нямат силата да кажат: „Долу ръцете от паметника”. Нямат политическата воля да кажат: „долу ръцете от Паметника на тези, които направиха възможен живота на днешните поколения”, заяви говорителят на външното министерство на Русия.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране