11.06.2019 | 23:51
Симеон Славчев, Група 5: Фандъкова да поеме политическата отговорност за „Графа”

Десет дни след окончателното приключване на ремонта на улица „Граф Игнатиев” част от настилката около трамвайните релси при новоремонтирания пл. “Славейков” и при кръстовището с улица “Иван Шишман” се надигна, а плочките са счупени.

Още при откриването, столичният кмет Йорданка Фандъкова е уведомена за дефектите по „Графа”, но както самата тя още тогава спомена, дефектите няма да бъдат ремонтирани, защото не пречели на цялостното движение.

Столичната община наложи глоба от само  109 хил. лв. на “Джи Пи Груп” заради лошо качество и констатирани проблеми при ремонта, а щетите за Столицата са огромни.  Гаранцията на ремонта на улица “Граф Игнатиев” е 8 години, а той струваше на данъкоплатците над 24 млн. лв. без ДДС.

През март тази година инж. Симеон Славчев, общински съветник от „Политическа група 5”, заедно с колегата си  Иван Велков поискаха от кмета Фандъкова да даде категорични отговори дали общината е давала съгласие да се изкореняват дърветата по „Графа”, колко дървета са били „временно” отстранени и какво е състоянието им след приключването на ремонта? Според отговора на кмета на Столична община тя не е давала указания, не е издавала разрешителни и няма информация за изкореняване и последващо връщане на дървета по Граф Игнатиев, а за нарушенията е наложила символична глоба от 57 000лв.

Във връзка с това, председателят на ПП МИР Симеон Славчев, поиска оставката на столичния кмет и добави, че това е най-малкото, което Фандъкова дължи на столичани. „Сега е готово, но е некачествено, а резултатът от безобразния ремонт на „Граф Игнатиев”, който премина през всички фази на абсурда, тепърва ще се развива с пълна пара” подчерта общинския съветник.

Днес стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството  е глобило Столична община с над 1,5 млн. лв. заради установени нередности в обществените поръчки за ремонти в централната част на града.

По думите на Славчев „Близо 800 хил. лв. е наложената глоба за проблемите около изпълнението на ремонта на улица „Граф Игнатиев”, което е с близо 700 хил лв. повече отколкото Фандъкова поиска от изпълнителите на ремонта. Разликата, разбира се, ще я платят данъкоплатците.”

По думите на Славчев е недопустимо и противозаконно спечелена обществена поръчка с одобрен проект да се подменя в движение, както многократно се случи на Графа, а и не само там. „Управление на принципа  „проба-грешка” стана запазена марка за ГЕРБ.  Погрешните управленските решения, които общинските съветници на ГЕРБ вземат, доказват вината, която носят за всеки провален ремонт в София. И въпреки че не лепят плочките и не запълват фугите те носят вината за случилите се некачествени ремонти, за провалени проекти и за пилеенето на общински средства „ бе категоричен още съпредседателя на ПГ 5.

„Г-жа Фандъкова трябва лично да поеме политическата отговорност за Графа” заяви Симеон Славчев и поиска от прокуратурата да информира до къде е стигнало разследването за ремонтите по Графа.

През октомври 2018 от „Политическа група 5” първи поискаха оставката на тогавашния зам.кмет по транспорта Евгени Крусев заради промяна на договора за “Граф Игнатиев”, която първоначално бе отказана от кмета на Столична общината, но  след самосезирането на прокуратурата и повдигнатите срещу Крусев обвинения,  тя бе принудена да я поиска и да я приеме.

„Тогава г-жа Фандъкова излезе и ясно заяви позицията си, че от този момент натам лично отговаря за Графа. Време е вината да бъда поета лично от  нея!” категорично заяви Симеон Славчев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране