22.09.2022 | 20:48
Социолози скочиха на Ицо Хазарта заради обвинениe към тях
Бившият депутат ги обвини, че получават пари за резултатите

Получавали ли са определени социологически агенции конкретни суми от политически партии? Отговор на този въпрос настояват да получат от бранша, след като кандидатът за депутат Христо Петров, по-познат като Ицо Хазарта, намекна за това в телевизионно интервю.

“Спомням си на миналите избори една от социологическите агенции ни искаха 100 хил. лв. на процент отгоре… Всички социолози показваха победа на ГЕРБ и спечели “Продължаваме промяната”, каза бившият депутат.

От Асоциацията на социологическите агенции поискаха обяснение за думите му.

“Единствения наш призив, който е и в декларацията, е да посочи името на социологическата агенция, която е поискала определена сума пари срещу повишаване на процент. Защото първо подобно безадресно изказване руши репутацията на всички агенции и второ, ако има такава агенция, ще знаем това и ще бъдат изключени от Асоциацията, медиите ще спрат да ги канят”, коментира Димитър Ганев от “Тренд”.

“Подобни безадресни изказвания всъщност създават една корупционна среда, доколкото разрушават доверието към цели професионални общности”, добяви Геновева Петрова от “Алфа рисърч”.

Социолозите казват още, че ако има купуване на проценти, социологическите проучвания за последните избори са щели да покажат съвсем други резултати. От “Продължаваме промяната” отговориха с писмена позиция: Доверието към социологическите агенции не се формира от коментари на политически партии по отделни случаи. Формират го професионалистите в бранша с работата си, като още в деня след вота става ясно каква информационна стойност са донесли проучванията им по време на предизборната кампания.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране