14.01.2024 | 12:33
Асансьорът на Промяната: Апартаментът на Лорер с частен асансьор като на Цветанов (ВИДЕО)
BIRD разкри, че цялата сграда на "Чаталджа" 3 е изкупена от бизнесдамата Светослава Арнаудова, известна като “Кралицата на винетките”

Прескъпият апартамент на Даниел Лорер в офис-сградата на ул “Чаталджа” 3 всъщност е мезонет с обща площ 234 кв.м. и частен асансьор към подземния паркинг. Конфигурацията е подобна на случая на Цветан Цветанов от Апартаментгейт. Лорер купува своя луксозен имот вече ремонтиран само за 768 евро на кв. м. За сравнение, Цветанов се сдобива със своя прочут апартамент три години преди министър Лорер за 625 евро на кв.м. И в двата случая има очевидно симулативни сделки.

Даниел Лорер твърди, че вложил огромни пари в ремонт, за да продаде мезонета година по-късно за 4000 евро на кв.м. Според източници на BIRD това не е вярно, а Лорер е придобил имота след като той вече е ремонтиран от фирмата “СТВ Консълтинг”. Проверка на BIRD показа, че луксозното жилище се води “офис” и в разрешителното за строеж, и в издадения в края на 2020 г. Акт 16. Отделно от това има данни, че Асен Василев също е ползвал имот на бившата си фирма “СТВ Консълтинг” в същата сграда, но не е декларирал този факт.

Както разкри BIRD цялата сграда на Чаталджа 3 е изкупена от бизнесдамата Светослава Арнаудова, известна като “Кралицата на винетките”. Тя е платила 1,86 милиона лв. за апартамента на Даниел Лорер и 3,1 милиона лв. за всички останали помещения в сградата, включително подземния гараж, фитнеса, офисите и поземления имот. Високата цена, замесването на политически лица и естеството на бизнеса на Арнаудова, който зависи от държавата, предизвикаха политически скандал в парламента. На дневен ред излезе и отдавна оповестения от BIRD факт, че Василев все още се води собственик на офшорна фирма, в нарушение на закона.

След два дни мълчание дойдоха и първите коментари от Василев и Лорер, но те предизвикаха нови въпроси. Василев изобщо не коментира офшорката си, но обширно разказва за отношенията си с „СТВ Консълтинг“ и как тази фирма купила и реконструирала сградата на ул. “Чаталджа” с ипотечен банков кредит.

“Да се погрижа за туите в градината”

“През май 2021 г. излизам от фирмата и с това приключва моето участие в „СТВ Консълтинг“ ЕООД, което е видно и от Търговския регистър.”, казва Асен Василев. Но той запазва финансови и икономически връзки с фирмата “СТВ Консълтинг” ЕООД дълго време след като я напуска формално като я продава за 99 лв. на своя сътрудник Марио Сотиров.

В кратко видео публикувано в профила на Асен Василев в социалната мрежа Facebook той казва “Днес бях решил да се погрижа за туите в градината…“. Василев е застанал в двора на сградата на ул. “Чаталджа” 3. Датата е 22.04.2023 г. Видеото е формалното доказателство, че поне до пролетта на 2023 г. Асен Василев ползва този имот. Там се намира офисът на Продължаваме Промяната, но от 2022 г. Василев си е обзавел като жилище част от единия офис.

 

Към момента на видеото (22 април 2023 г.) офисите и градината с туите принадлежат на „СТВ Консълтинг“ ЕООД и по закон ползването на чужд недвижим имот трябва да се декларира. Асен Василев не е спазил това изискване в нито една от декларациите си като министър и депутат.

Това не е единственото нарушение на финансовия министър. По документи в Търговския регистър той все още се води собственик на офшорна фирма. И до момента той избягва всякакви обяснения по тази тема, въпреки, че едва ли е много трудно да се снабди с документ, че е прекратил всякакви отношения с офшорката в законосъобразния срок.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране