27.02.2019 | 0:01
БНТ призна, че шефът й е бил в командировка, докато е в болничен
СЕМ е решил, че няма право да санкционира началника на обществената телевизия

Скандалът около болничния на генералния директор на БНТ Константин Каменаров става все по-голям. Преди седмица съдът за пореден път отложи делото срещу него за шофиране след употреба на алкохол, защото подсъдимият представи болничен от 14 до 20 февруари. На следващия ден той се показа в ефир на конференция в Брюксел.

Софийският градски съд нареди проверка и във вторник е получил отговори от обществената телевизия. От информацията се разбира, че Каменаров е бил едновременно в болничен и в командировка, което е нарушение на закона.

Ето как от телевизията обясняват това: На 14 февруари (четвъртък) в края на заседание на Управителния съвет Каменаров се почувствал зле и напуснал сградата. На 18 февруари уведомил по телефона БНТ, че е болен и му е издаден болничен лист. Тогава е подготвена и заповед за заместване, като за заместник в телевизията е определен Валери Запрянов. Командировката на Каменаров в Брюксел вече е била планирана – заповедта за командироване е издадена на 12 февруари и е била за два дни – 19 и 20 февруари. За шефа на БНТ било невъзможно да отложи пътуването си, защото имал лична покана от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Затова заминал в командировка само на 19 февруари, като заповедта за нея била променена със задна дата от два на един ден. За същия ден обаче той е представил и болничен лист в съда.

Няма информация дали Националният осигурителен институт (НОИ) е разбрал за двойния статут на телевизионния шеф. Болничният на Каменаров трябва да бъде проверен и от столичната здравна инспекция по нареждане на съда, но досега от тази проверка няма резултат.

Каменаров трябва да напусне поста си, ако Софийският градски съд потвърди вината му, както се случи на първата инстанция. Софийският районен съд вече го осъди на година и три месеца затвор условно и глоба от 600 лв. Процесът е в градския съд от миналия май. Присъствието на Каменаров по делото не е задължително, но той настоява да участва лично в процеса, а рядко се явява. Преди 3 месеца съдът го глоби с 1000 лв., защото поведението му граничи със злоупотреба с право, и го предупреди, че ще приключи делото и без него. Досега то е отлагано заради служебни ангажименти на Каменаров, включително и заради финала на “Евровизия”. Друго редовно оправдание е здравословното му състояние. Случвало се е да отсъства и адвокатът му. Преди месец, когато най-после се яви в съда, Каменаров поиска разпит на лекарката, която му е взела кръвната проба, и това пак доведе до отлагане.

При последното отлагане заради болест се разбра, че болничният лист, представен пред съда, не е бил придружен от задължителното удостоверение, че болестта на Каменаров е била пречка да се яви, както пише в наредбата за болничните.

Съветът за електронни медии (СЕМ) е разгледал казуса на 21 февруари, научи “Сега” от свой източник. Регулаторът обаче преценил, че няма правомощия да санкционира действията на генералния директор. Членовете му само са го призовали да отговаря на високите морални стандарти, които предполага заеманият от него пост. Бетина Жотева поясни пред “Евроком”, че на 12 февруари Каменаров е съобщил за предстояща командировка в Брюксел на 19 и 20 февруари, но никой от СЕМ не e имал информация за болничния му за периода 14-20 февруари. “Сега” направи безуспешни опити да се свърже с председателя на СЕМ София Владимирова, за да я попита как съветът, който е работодател на Каменаров, ще отчете командировката му в Брюксел, при положение че по същото време той е бил в болничeн.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране