22.03.2020 | 20:54
Борисов се нахвърли върху Радев: Защо е нужно да се играе със страховете на хората? (ВИДЕО)
За разлика от всички популисти, които всеки ден си сменят решението, ние носим цялата отговорност по взетите мерки, каза премиерът

Изключително яростна реч срещу президента Румен Радев дръпна на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

„Интересни неща се случват, изненадан съм“, заяви той на извънреден брифинг на МС часове, след ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете на закона за извънредното положение.

„Действително много интересно е това, което се случва и доста неочаквано за мен, защото от неделя до днес ние сме провели две срещи – първата беше по моя инициатива, втората по инициатива на президента Радев. Всеки ден аз му се обаждам, днес той се обади да каже двата мотива, заради които връща закона. Разбира се той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП“, каза Борисов гневно.

„Искам всеки, който е специалист да даде мнението си за мерките, които трябва да се предприемат – каза Борисов. – Затова утре се сформира новият специализиран съвет с цялата палитра от медицински специалисти. За разлика от всички популисти, които всеки ден си сменят решението, ние носим цялата отговорност по взетите мерки, заяви премиерът и подчерта, че те са навременни и най-добрите в света“.

По повод президентското вето върху въвеждането на фиксирани цени в търговската мрежа Борисов се съгласи, че е по-добре да останем без този текст, отколкото да се изкриви пазарът. „Един текст се съгласихме, който БСП предложи, а той (президентът) сега ни обвинява за него. Още утре текстът за спекулата ще се прегласува, каза още той и добави: По-добре да останем без този текст, отколкото да оставим пазарът да се изкриви“

„Това, което говори сега президентът и се сравни с думите преди дни – в четвъртък, няма нищо общо – каза премиерът. – Първата ни задача бе да защитим здравето на хората.“

Според премиера популистите и безотговорниците в лицето на БСП, досега са вкарвали държавата в няколко национални катастрофи.

Премиерът няколко пъти повтори, че в ситуацията на извънредно положение се ръководят единствено и само от мнението на специалисти и експерти. „Нещо повече, в президентството ние говорихме заедно и всички се съгласихме, че мерките на България са най-добри в цяла Европа. Големите държави чакаха и чак сега въведоха тези мерки, които ние вече отдавна въведохме – каза още Борисов. – Ако се пусне свободно пандемията, ще дойде пикът, плато и ще спре,но здравните системи няма да издържат. Когато натискаме буквално разпространението на вируса, ние си създаваме време, за да могат да се разболяват хора и да се лекуват. Правим го в името на всеки българин. Ние, с моите колеги, носим цялата отговорност.

Ние си създаваме време, за да могат да останат възможности за лечение в името на всеки българин, заяви министър-председателят.

„Първата и основна задача, за която полагаме усилия и се е доказало в световен мащаб е – да не се събират хора на едно място. България е била във войни, плащала е репарации и е била на купонна система и е оцеляла“, посочи Борисов.

„Защо така бързат да изхарчиме парите. Нашият бюджет винаги е бил без дефицит – на БСП винаги беше с дефициг. Ако искаме и ние сега можем да направим дефицит, но трябва ли да го правим? Никой не знае докога ще трае това – няма пандемия, която да е траела по-малко от година. Моята грижа е зравето на хората на първо място. Сега много олигарси искат цялата тежест да падне върху държавата. Затова вeднaгa им кaзaх: „Прoдaйтe cи пo eдин aвтoмoбил oт Mеrсеdеs-итe и Mаybасh-итe и вeднaгa щe плaтитe зa първия мeceц“. Пoд 200 000 eврo нямa кoлa…Хaйдe, дa извaдя Рaдocвeт Рaдeв oт cпиcъкa, зaщoтo гo видях c 4-гoдишнo Vоlvо.

Oт тoвa, кoeтo прoчeтoх, чe e кaзaл прeзидeнтът, тoй нямa eднa кoнкрeтнa мяркa. Хeм ocтaнaлитe зaceгнaти държaви приeмaт cпacитeлни пaкeти зa нaй-бeдни и зa дрeбнитe прeдприeмaчи. Дa, тe oбявявaт, чe щe пoдкрeпят, нo никoй нe e кaзaл c кoлкo. Гoвoрим зa тaкивa мoщни икoнoмики, нa кoитo ниe cмe пoдвлacтни. Aкo cпрe aвтoмoбилният пaзaр, aкo cпрaт aвтoмoбилнитe гигaнти във Гeрмaния, Фрaнция, Итaлия, aми тo тoгaвa нaшитe 250 зaвoдa в aвтoмoбилния клъcтър зa къдe щe прoизвeждaт тeзи чacти – cтъклa, фaрoвe, мигaчи, кaбeли, eлeктрoникa?

Ниe мoжeм дa ce oкaжeм в изключитeлнo тeжкa cитуaция. Зa eднa ceдмицa дaй дa пoхaрчитe пaритe. Aкo cмe пoпулиcти, aкo cмe бeзoтгoвoрници, тoвa щe нaпрaвим вeднaгa.  Второто нещо, за което ние се грижим, е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии. До последния лев ние ще стискаме, за да имат нашите пенсионери пенсия. Всякакви безумни предложения. Радев не е казал една конкретна мярка. Всички държави обявяват, че ще подкрепят бизнеса, но никой не е казал за колко време. Ние сме подвластни на времето. Ако автомобилните гиганти спрат, то нашите заводи за къде ще произвеждат електроника, седалки, врати и т.н.“, каза Борисов.

Борисов попита защо Радев не е предвидил тази криза. „Имахме облекла и веднага ги раздадохме. Днес ми се обади премиерът на Македония и ми се моли за лекарството, което днес Мутафчийски раздаде на болниците. Дай ми само една опаковка, моли ме той. Всяка опаковка я търсим и докарваме от целия свят. Италия иска 90 млн. маски на месец. Кой можеше това да го предвиди, дори и Китай- най-мощната икономика не успя.  В 10 си говорихме. Сега като се събрахме с колегите – все едно не сме говорили със същия човек“, подчерта още Борисов и добави, че всеки ден по два пъти се дават брифинги и всеки един министър е пред хората и ги информира.

„Полша изкара и армията по улицата. Армията у нас ще се използва за тилови действия, за да подпомогне другите. Това няма да ги обиди“, подчерта още премиерът и добави, че това са мъже в разцвета на силите си и защо да не помогнат. „Армията ще се използва само и единствено по искане на МВР, само да подпомогне другите“, увери Борисов и попита защо е нужно да се играе със строховете на хората или да прави политически пиар.

А след това посочи, че ако се наложи и още по-строги мерки ще бъдат въведени.

„Държавният резерв никой няма да си го занесе вкъщи. Той е на сайта на Министерство на финансите. Ако след три месеца изчезне коронавируса – искам най-добрите да измислят къде и какво точно да подпомогнем, трябва да има пари за пенсионерите. Най-важно е здравето на хората“, заяви още той.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2708193542742032/

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране