01.06.2023 | 10:26
ВИДЕО: Бой в НС, след като Божанков нарече Цончо Ганев и Костадинов ”меки китки”
Манол Пейков от ПП-ДБ заяви, че първи е "скочил" Златан Златанов от "Възраждане". По думите му е имало ругатни и лични заплахи. Той нарече поведението на "Възраждане" "вдетиняване в Деня на детето"

В пленарната зала се стигна до физически сблъсъци, след като по време на декларация от парламентарната трибуна Явор Божанков от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) нарече Костадин Костадинов и Цончо Ганев от “Възраждане” “меки китки”.

Напрежението тогава ескалира, Цончо Ганев заплю Божанков, а всички скочиха на крака. По-късно сблъсъкът продължи в кулоарите, където “Възраждане” дадоха кратък брифинг.

Думите на самия Божанков в залата бяха провокирани от Искра Михайлова от “Възраждане”, която направи декларация от парламентарната трибуна и заяви, че ПП-ДБ са национални предатели.

Още докато Божанков вървеше към трибуната, за да отговори, се чу как Цончо Ганев от “Възраждане” му казва: “Само една дума да има за декларацията, ще видиш какво ще ти направя таблетчето”.

“Говореха за меки китки. Двамата с Цончо с г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение”, каза Божанков и напрежението избухна.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/158342233879988

Председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 10-минутна почивка, на трибуната дойдоха депутати и започна блъсканица. Неколкократно се чу репликата: “Хайде да не се бутаме”.

След като ситуацията се поуспокои, депутати от “Има такъв народ” коментираха пред OFFNews, че Цончо Ганев е наплюл депутат по време на сблъсъците, а нечии очила са паднали на земята. В сблъсъците се включиха множество депутати от няколко парламентарни групи, но най-активни бяха от групите на “Възраждане” и ПП-ДБ.

След инцидента Манол Пейков от ПП-ДБ заяви, че първи е “скочил” Златан Златанов от “Възраждане”. По думите му е имало ругатни и лични заплахи. Той нарече поведението на “Възраждане” “вдетиняване в Деня на детето”. Манол Пейков коментира след това, че Божанков може да е прекалил, но че това е негов избори че такова поведение не е допустимо.

“Мъжеството е да се противопоставиш на подобни физически атаки, атаката не беше моя… Първият, който скочи, беше Злати. Не знам как се казва, знам го само по малко име”, каза Манол Пейков. Той показа, че е бил одраскан по бузата.

На въпрос от журналисти Цончо Ганев не потвърди дали наистина е наплюл депутат в залата. От “Възраждане” само коментираха, че по-късно ще дадат брифинг по случая.

Когато чу, че има сблъсък в пленарната зала, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ излезе бързо от кабинета си. „Как без мен?”, пошегува се той.

По време на брифинга на “Възраждане”, в която те обвиниха ПП-ДБ в провокация, също имаше сблъсък – между депутати от “Възраждане” и Манол Пейков. Стигна се до бутане и реплики на висок тон, а депутатът от “Възраждане” се оказа със счупени очила.

Костадинов се закани, че оттук нататък, когато Божанков или Манол Пейков излязат на трибуната, “Възраждане” ще ги свалят оттам.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране