24.01.2023 | 20:45
Владислав Горанов за „Nexo“: Допусна се купуване на цели партии
По думите му трябва да се провери дали служителите на компанията не са получавали средствата регулярно към своите възнаграждения преди да ги дарят или са били бонуси, предоставяни от техните компании с конкретна цел

Проблемът с „Nexo“ е само един – допуска се да се заобикаля Законът за финансиране на политическите партии. Допуска се купуване на цели партии, чрез финансиране от богати компании. Това заяви бившият финансов министър и член на ГЕРБ Владислав Горанов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му трябва да се провери дали служителите на компанията не са получавали средствата регулярно към своите възнаграждения преди да ги дарят или са били бонуси, предоставяни от техните компании с конкретна цел. „Няма съмнение, че според САЩ дейността, която са извършвали е незаконна и затова бяха глобени. Проблемът е в регулацията. Едва, когато я има, хората ще бъдат по-защитени от измами“, обясни той.

Във връзка с риска пред Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Горанов заяви: „Когато бягаш сам е най-лесно да излезеш втори. Ситуацията с ПВУ, изготвен от служебния кабинет, вкара вътре много условия, които не са били изискани от Европа. Освен това трябва да се приеме закон, който противоречи на друг или на Конституцията. Хубаво е да се види качеството и тайминга на предложените законопроекти“, заяви той.

Той подчерта, че е наивно изпълнителната власт да се сравнява с експертите в министерствата, които изготвят законопроектите.

Владислав Горанов посочи, че темата със Шенген стои пред нас в едно и също положение от 10 години. „Това, че пореден държавник се провали в дипломатическите усилия да убеди Австрия и Холандия да бъдем приети, показва, че имаме още какво да направим в дипломацията. Аз бих се притеснявал от ситуацията с миграцията. Проблемите в тази сфера не намаляват, а нарастват“.

„Ако има ясна формула какво да се направи във върховенството на правото – ще го изпълним, ако проблемът е в Иван Гешев – да го сменим. До тук не видяхме нито една формула, която да удовлетворява, тези които искат да направят качествена съдебна реформа. Ние в ГЕРБ много добре знаем какво да се направи, за да се постигне съдебната реформа и сме правили редица предложения в тази посока“, припомни Горанов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране