27.02.2019 | 0:01
Военният завод в Търговище започна ремонт на десет танка Т-72 за 10 млн. лв.
Обновяването на всеки от танковете ще продължи осем месеца

Екип от 77 души от военния завод “ТЕРЕМ – Хан Крум” в Търговище от началото на годината работи по ремонта на десет танка Т-72, съобщи Би Ти Ви. Поръчката е възложена от министерството на отбраната.

Обновяването на всеки от танковете ще продължи осем месеца. Ремонтът ще струва 822 хиляди лева на машина без ДДС, или общо около 10 млн. лв. ДДС. Интересното е, че при обявяването на поръчката за ремонта през лятото беше съобщено, че ще се ремонтират 13 танка Т-72 и 60 мерника за тях за общо 9.8 млн. лв. с ДДС.

Според директора на холдинг ТЕРЕМ Иван Досков цената не е висока и дори при нея фирмата е на ръба на печалбата, тъй като танковете не са ремонтирани дълго време. $Ние сме с по-ниски цени от това, което се предлага от чешки и полски заводи”, допълва той.

Процедурата по обновяването на машините започва с тяхното разглобяване и определяне на частите, които могат да се ползват още. След това ще се доставят резервни части и следва сглобяване и тестване на всеки танк. Иван Досков уточнява, че става въпрос за ремонт, а не за модернизация.

След ремонта бронираните машини ще могат да се ползват още 2-3 години. В момента България разполага с 90 танка Т-72, който се планира да служат до 2020 година.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране