12.09.2023 | 17:55
Георги Георгиев: Заради ДБ и БСП, София може да остане без приет бюджет (ВИДЕО)
Има 2200 нови места в детски градини и ясли, обясни шефът на СОС

За първи път сме изправени пред безпрецедентна ситуация, в която може да не успеем да съберем подкрепа за бюджета на Столичната община. Това заяви днес председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев във връзка с предстоящото разглеждане на проекта за бюджет на София за 2023 година. Документът ще бъде обсъден на заседание на 14 септември.

Георгиев обобщи, че до момента разговорите показват, че няма да има подкрепа за основния финансов документ на общината от големите групи в СОС. “Намирам това за безотговорно”, коментира той.

https://www.facebook.com/GValentinovGeorgiev/videos/1681601992337466/

От своя страна кметът Йорданка Фандъкова, която заедно с Георгиев участва в проверка на строителството на метрото при бул. “Владимир Вазов”, заяви, че проектът за бюджет е “изключително балансиран”. Тя изрази надежда Георгиев Георгиев да осигури мнозинство.”Засега оптимизмът ви изглежда неоправдан”, отговори ѝ председателят на СОС.

За пръв път сме изправени пред безпрецедентна ситуация, в която общината макар да има парите, благодарение на добрата финансова дисциплина и започнали проекти, да не успеем да съберем подкрепа за бюджета.

В него са заложени рекордните 2,55 млрд. лв. И той трябва да се гласува на заседанието на СОС в четвъртък.

Групите на “Демократична България” и БСП са близо половината от гласовете в СОС, а групата на ГЕРБ е с 27 гласа.

Разговорите в момента показват, че няма да получим подкрепа от тези големи групи. Днес имаме позиция на ДБ и “Спаси София”. Намирам това за безотговорно и безобразно, което може да се оприличи на политически егоизъм, който ще жертва основни направления в развитието на София, допълни Георгиев.

“Има 2200 нови места в детски градини и ясли. Сградите са построени, а имаме 85 нови групи и обзаведени, назначени са учителите, парите ги има в бюджета, но ако бюджетът не е одобрен не можем да осигурим издръжката. Така тези 2200 деца трябва да останат по домовете си. Не мога да разбера как това може да бъде принесено в жертва на предстоящите избори”, каза още шефът на СОС.

Георгиев участва в проверка на строителството на метрото при бул. “Владимир Вазов” заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и директора на “Метрополитен” Стоян Братоев.

Припомняме, че бюджетът на Столичната община за 2023 г., в размер на 2 555 000 000 лева, беше представен в края на август от кмета на София Йорданка Фандъкова.

В проектобюджета за 2023 г. са заложени приходи от около 930 000 000 лева, каза кметът.

По-рано през седмицата от “Обединени за София” (“Продължаваме Промяната – Демократична България” и “Спаси София”) излязоха с позиция, че след 4 мандата начело на София кметът Йорданка Фандъкова за пореден път предлага слаб бюджет, който не защитава интересите на столичани, а на хора и фирми, близки до мнозинството в общинския съвет

От обединението искат контрол над фирмите, изпълняващи обществени поръчки в София, по-стриктни изисквания и реални санкции в техническите спецификации и договорите, обществени обсъждания по райони и създаване на средносрочна капиталова програма с хоризонт 3 години, която ще дава финансовата рамка за изпълнение на приетите дългосрочни стратегии и програми на общината. Настоява се и за пълна прозрачност на всички плащания на Столичната община.

Георги Георгиев коментира казуса и на фейсбук страницата си:

“На 14 септември ще гласуваме бюджета на общината за 2023 г. Огромно закъснение – заради липсата на държавен бюджет до скоро. За съжаление, има реален риск София да остане без бюджет изобщо. Това би означавало поне 6 месеца (от тук до февруари) безвремие и хаос в София.

Идващите местни избори замъгляват здравия разум на политиците. Моят призив към съветниците от ДБ е да не позволяват бюджетът да падне жертва на изборите.

Бюджет на София за 2023 г. трябва да има защото:

– Без него няма да можем да увеличим заплатите на артистите и работещите в Театър София, Малък Градски Театър “Зад канала”, Театър Възраждане и Столичен Куклен Театър и общинските културни институти, въпреки че с финансовата дисциплина, наложена от кмета Фандъкова, са осигурени налични средства;

– Работата по изгражданите 100 км канализация в София в момента, ще блокира и града ни ще стои разкопан. Ако това е част от кампанията на някои партии за местните избори, убеден съм, че няма да бъде оценена положително от столичани.

– За да работи градският транспорт без прекъсване до края на годината са необходими допълнително средства, които са предвидени в проекта за бюджет.

– Увеличаваме инвестициите по програмата за детски площадки от 3 млн. лева на 5 млн. лева. Едва ли трябва да аргументирам, че това е важно за децата и родителите.

Накратко, имаме 4 дни да се обединим в името на 2 милиона души. Те го заслужават.”

По темата за пътна безопасност – благодаря на всички депутати, които подкрепиха на първо четене тази седмица законовите промени, които подготвихме с екипа ми и народни представители от ГЕРБ. С тях се позволява на МВР да санкционира за нарушения на пътя и през общинските камери. Мярката е дисциплинираща и очакваме бързи резултати срещу джигитите, които си мислят, че за тях правилата не важат. Надявам се скоро да бъде окончателно приета, за да започне да се прилага час по-скоро.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране