27.02.2019 | 0:01
ГЕРБ издига “касиера” на Караянчева за кмет на Кърджали
Никола Чанев контролира институциите, чрез които ГЕРБ печели изборите. Депесарят Хасан Азис е в ступор – иска да бяга в Брюксел

Депутатката от Кърджали и председател на Народното събрание Цвета Караянчева издига личния си „касиер“ Никола Чанев за кандидат-кмет. В момента той е областен управител. Местната структура на ГЕРБ усилено работи за изграждането на публичния му образ, за да стане разпознаваем в общината до 2019 г., когато ще се проведат местните избори.

Депутати от управляващата партия твърдят, че областният управител играе ролята на „касиер“ на Цвета Караянчева. През Никола Чанев минават всички „проценти“ от обществени поръчки по линия на изпълнителната власт. Губернаторът поддържа контактите с бизнесмените от обръча от фирми на ГЕРБ, който се отчитат с процент от спечелена поръчка или пък правят „дарения“ за партията. Чанев вършел тези си задължения под надзора на Караянчева, която, според зевзеци, го командвала дори и с поглед.

Той е човекът, който контролира институциите в града, които са на подчинение на държавни служби и министерства – клонове на държавни фирми, ВиК, горските стопанства, фонд „Земеделие“. Довереният човек на Цвета Караянчева следи пряко и за назначенията, тъй като всички кандидати за държавна служба първо подават молби в ГЕРБ и след това за разпределяни по институциите, които не са под контрола на кмета на ДПС Хасан Азис. Именно чрез тази система герберите печелят гласове на избори, защото всеки назначен е задължен да осигури по минимум 5 гласа. Шефовете на горските стопанства пък осигуряват гласоподаватели, използвайки служебното си положение, като по селата дават дърва за огрев само на тези, които гласуват за ГЕРБ.

От активизирането на Цвета Караянчева и протежето й е силно притеснен затъналият в корупционни схеми кмет на града Хасан Азис. Управляваната от него община е във фактически фалит. Според последните данни на Министерство на финансите, просрочените задължения на Кърджали са в размер на 16 057 670 лв. Градът е в Топ 10 на най-лошо управляваните общини в страната. Заради скандалите в ДПС и активната работа на терен на ДОСТ е твърде вероятно движението да понесе тежък провал на местните избори догодина. Прогнозите към момента са, че ако не се вземат спешни мерки за предотвратяване на разпада на местните структури, ДПС ще изгуби кметските постове в 3 от 7-те общини в областта.

Фамозният Хасан Азис, който се води и зам.-председател на ДПС, вероятно отново ще е кандидат-кмет. В същото време в движението усилено се твърди, че той иска да е водач на листата за евровота, който също е през 2019 г. Той искал да иде в Брюксел, за да се отърве от фалираната от него община. Според неофициална информация, той е държан в шах с над 340 преписки срещу негови незаконни действия като кмет – на прокуратурата, АДФИ, разследвания за парични трансфери в Турция, за негови имоти, водещи се на подставени лица и прочие. Преписките не са прекратени и в подходящ момент могат да бъдат активирани,  заканват се от ГЕРБ.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране