26.02.2019 | 11:13
ГЕРБ “ще ремонтират” за трети път Изборния кодекс
Управляващите ще използват ветото, за да прокарат своите идеи за промени

Депутатите от ГЕРБ ще използват ветото на президента, за да прокарат поредни промени в Изборния кодекс. Управляващите нямат намерение да се съгласят с критиките на държавния глава и да поправят спорните моменти в кодекса. След като върнат закона в комисия и в пленарна зала, ще гласуват пакет от свои нови предложения, свързани единствено с преференциите.

Това стана ясно от думите на лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Вчера подобен намек направи и шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Припомняме, че след спешно разпореждане от Бойко Борисов, депутатите от ГЕРБ внесоха промени на току-що променения Изборен кодекс, с които да върнат по-ниския праг за преференциите. Тексът бе вкаран в правна комисия, но отложен по време на самото заседание с мотива, че ще се чака ветото на президента. В крайна сметка от ГЕРБ откровено обявиха, че няма да променят оспорените от президента текстове, а само ще върнат преференциите в стария им вид.

От БСП още вчера обявиха, че въпреки призива на Румен Радев да се върнат в пленарна зала за гласуването на ветото, те ще останат извън НС. Защото ГЕРБ нямат намерение да изпълнят четирите условия на левицата, свързани с изборните правила.

Социалистите искат прочистване на избирателните списъци от мъртви души, връщане на възможността за обжалване на всяко решение на РИК и ОИК пред ВАС, връщане на квалифицираното мнозинство от две трети при взимане на решения от изборните комисии и въвеждане на машинно гласуване за всички избирателни секции.

От “Обединени патриоти” обявиха още вчера, че ще подкрепят ветото на президента. От ДПС запазиха мълчание. Припомняме, че по-високият праг на преференците бе тяхно предложение, което ГЕРБ подкрепиха в последния момент, след совалки между председателите на двете парламентарни групи.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране