14.04.2021 | 10:08
Доц. Мангъров: Исках да обясня, че мерките са неадекватни, а не да ставам политик
Страхувам се, че хората, които сега влязоха в парламента, може да върнат старите мерки, а тогава нещата ще са пагубни за нас, предупреди инфекционистът

Явно това, за което говорехме, не достигна до съзнанието на хората. Исках да обясня, че мерките, които се предприемат срещу пандемията са неадекватни. Целта ми не е била да бъда политик, аз съм лекар. Но когато виждам, че нещата не се развиват, както трябва, не можех да стоя и да гледам. Това заяви началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров пред БТВ.

“Става дума за един медицински проблем, който се управляваше по неадекватен начин. Най-доброто, което се случи е, че мерките тук не бяха толкова строги, както в други държави. Все пак министър-председателят чу какво му се говори и се опита да го направи. В медицинската част, обаче стояха хора, които не бяха в час”, смята той.

Върнал съм се към старите си задължения, разкри той.

“Страхувам се, че хората, които сега влязоха в парламента, може да върнат старите мерки, а тогава нещата ще са пагубни за нас“, предупреди инфекционистът.

„Намираме се в период, в който нещата отминаха своя връх и сме в стадий на затихване. Това не изключва обаче да преживеем още една-две по-малки вълни до края на пандемията. Това е епидемия и начело на щаба трябваше да са епидемиолози“, подчерта доц. Мангъров.„ Можеше това да е проф. Мира Кожухарова, около нея има няколко души, които имат опит със справяне с този тип епидемии. Епидемията от свински грип, морбили, все неща, които са минали през ръцете на тези хора“.

По думите му най-доброто, което се е направило в нашата страна е било разхлабването на мерките срещу COVID-19.

„В болниците има много хоспитализирани, защото лекарите не можели да се изяснят. Тежките случаи са 1/4 от всички в болници. Имаме работа с нов вирус и той ще продължи да се върти, докато не премине през една критична маса от населението, независимо от мерките, прогнозира той. Ние винаги сме били в челните редици по смъртност, защото не живеем здравословно, не спортуваме и не се храним правилно“, смята доц. Мангъров.

„Миналата година са починали 125 хиляди, което е с 16 хиляди повече, отколкото предишната – 2019 г. От тези 16 хиляди около 7 хиляди са с COVID, останалите 9 хиляди са починали от неразборията, която се случи”, смята инфекционистът.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране