17.11.2023 | 15:19
Защо винаги са виновни протестиращите и никога БФС, политиците и МВР?
Как се намразват любимци
Снощи в София имаше пламъци, горя микробус на столичните полицаи. Приятна гледка, би казал Нерон и би посветил някой и друг куплет на пожара. Сравнението, разбира се, е силно преувеличено. Нито София е Рим, нито пожарът в столицата ни, подпален от футболни фенове, горя 6 дни, както онзи във вечния град.

Последвалите коментари, обяснения на МВР, изказванията на всякакви (не)експерти и политици обаче създадоха впечатление, че снощните протести срещу ръководството на футболния съюз са били нещо грандиозно, епично, невиждано, страшно, грозно, вредно и пр.

Счупено било някакво стъкло на спортното министерство, обърнати контейнери за боклук, замеряне с камъни и пиротехнически средства.

Ау! – третата световна война.

Брадясали полицейски шефове като от холивудски екшън с корумпирани и впиянчени ченгета (мачовски модел, ясно…), изреждат пред камерите примери на героизъм от страна на униформените. Те спасявали държавното имущество и живота и здравето на самите протестиращи и гражданите, които се оказали на мястото на събитието, затова размахали палките и пуснали водното оръдие.

На всеки нормален човек му е ясно, че където има протестиращи и полицаи, винаги в един момент се ражда насилие. Винаги. Въпросът е: Защо всеки път виновни са единствено протестиращите и никога органите на реда?

Сред бунтуващите се имало провокатори. Има. Но такива има и в редиците на ченгетата. Сред ултрасите има лумпени и агресивни типове, но подобни типове се намират и сред служителите на МВР и не са никак малко.

На МВР му липсва професионализъм. А такъв липсва, защото поне откакто Бойко Борисов стана главен секретар, а след това три пъти премиер, критериите за подбор на служители се сринаха. Мутри и „пратеници“ на охранителни фирми и престъпни групировки се вляха в редиците на униформените. Такива бяха спуснати дори на най-високите постове в системата. Няколко лица с биография в ъндърграунда и замесени в тъмни далавери дори оглавиха министерството и професионалното ръководство. Това не е просто позорно, а доведе до деградация на кадрите и цели структури преминаха на подчинение на мафията чрез мафиотизирани политици.

От месец се знае, че ще има протести, защото напрежението, породено от некадърното и нагло ръководство на БФС, довело нивото на родния футбол до дъното, нарастваше всеки ден. Причината за това бяха неадекватните действия и реакции на всички инстанции по веригата, които осигуряват реда и провеждането на срещата с унгарските национали. Вместо да се търси диалог с представители на агитките и футболните шефове, да се преговаря и обсъдят мерки за създаване на нормална обстановка, се започна шикалкавене, изричане на лъжи, манипулиране на информация и опити любителите на футбола да бъдат изолирани от предстоящата среща. Това е все едно да залепиш върху гнойна рана лепенка и да твърдиш, че всичко е наред. Не, не е.

Активираха се днес и някои политици с коментари, колко било скапано положението в БФС. Но то смърди от години. Само че партийни централи търпяха вонята, защото това ръководство им осигуряваше възможност да използват ултраси за политически цели и акции. Пред погледа на МВР, ДАНС и други служби в някои агитки се разви бизнес с дрога, а същите момчета виждахме на „патриотични“ мероприятия и в акции в подкрепа на бившия главен прокурор Иван Гешев, например.

Полицаите били длъжни да защитават хората и имуществото на града. Вероятно вътрешният министър (още на 28.08.23 г. във Фрог нюз сме писали, че този човек не отговаря на критериите за министър, – б.а.) ще потвърди тези думи и ще допълни, че МВР отговаря за всичко това в национален мащаб. Добре, но хайде да направим малко аритметика. Щетите от вандалските изцепки на някои от протестиращите ще възлязат на няколкостотин хиляди лева. Дори 1 милион. Което не е добре, разбира се.

Но какво направи същото МВР, в което има около 50 000 служители, на които ние плащаме заплатите, за да ни защити от политиците, които крадат милиарди от държавата? Само Руски/Турски/Балкански поток струва 3 милиарда, а обслужва единствено Путин и войната на Русия срещу Украйна. Ами откраднатите стотици милиони от строителството на магистрали. Потъналите заради корупция милиони за нефелни ремонти в София? МВР защити ли гражданите от тези грабежи? Къде са ГДБОП, икономическа полиция, ДАТО, ДАНС и пр.?

В арестите след снощи са над 30 души, някои от тях непълнолетни заради хулигански прояви. Те ще понесат санкции – глоба, обществено полезен труд, може и присъди.

Но защо същото МВР не се интересува от това какво се случва в централата на БФС? Защо политиците, тъй загрижени за футбола и спорта въобще, не искат да се разследва същата централа за това какви ги е вършила през последните години?

Няма построен нито един стадион през последните 60 години. Факт, но е факт също, че няма нито един отговорен или виновен за това. Всички спортни министри са били супер, шефовете на БФС са били супер, съответната парламентарна комисия и тя е била супер… Но стадиони и детско-юношески футбол няма. Има цели камари чужденци – повечето със съмнителни качества, – няколко олигарси, окупирали централата и съдийството и държавни институции, които си затварят очите за безобразията, но стане ли нещо грозно – веднага посочват феновете.

Британският опит в справянето с агресията на агитките е перфектен и доказан. Подобни проблеми съществуват в Италия, Нидерландия, Германия и другаде. И там се справят много по-добре от нас. В Италия, например, от месеци текат разследвания за нелегални залагания, в които са замесени известни футболисти и спортни шефове. Извършват се арести, повдигат се обвинения и се произнасят присъди.

Няколко години по ред ФИФА и УЕФА са разтърсвани от корупционни скандали на най-високо ниво. В Испания бе отстранен шефът на футбола заради една целувка. Пак там за една расистка дума отиваш на съд. Същото е във Великобритания. И не само.

Тук всички са света вода ненапита. Освен феновете.

Отговарящите за реда и организацията на снощния мач и ситуацията в града, са били наясно, че протестите няма да се разминат без крайни емоции, напрежение и насилие. Знаели са, но не са взели мерки за недопускане, а са изпратили хиляди униформени и частни гардове да запушват недоволството.

Това е положението.

Оставките на ръководството на БФС и шефове в МВР са задължителни, но и това няма да реши нищо. Просто законът трябва да започне да се прилага за всички, бързо и безкомпромисно. Знаят се виновните за снощните безредици и насилие и това не са феновете.

И още нещо: Колко трябва да си прост, за да допуснеш от любимец на българите (такива са/бяха всички от великия отбор през 1994 г.) да се превърнеш в повод за омраза?

И да не забравяме: За всичко е виновна корупцията. Помислете.

Огнян Стефанов/”Фрог нюз”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране