10.05.2019 | 0:43
Канонът и Румяна Бъчварова
В Църквата се влиза и остава по собствено желание

Папата знаеше какво ще направи БПЦ

Не искам да коментирам как управляващите разбират държавните канони, т. е. правилата, законите, по които трябва да се развиват държавата и нашият живот в нея. Защото явно е прав Спасителят, когато казва за една категория хора, че „те говорят, но не вършат“ (Мат. 23:3) онова, което сами казват. Но не мога да не коментирам, когато началникът на кабинета на министър-председателя и главен координатор за посещението на папа Франциск в България заявява по БНТ, че „канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания“. Това е дословно казаното от висшия държавен чиновник. Този чиновник явно си няма понятие от религия, не просто от православно християнство, и си представя канона вероятно като нещо измислено, за да тормози хората и да ограничава техните граждански права и свободи.

Можем ли обаче, като пренесем нещата в държавния живот, да кажем, че „законът не може да бъде над гражданите и над техните желания“? И ако това за някои „баш граждани“ на нашата страдна република, както се вижда, е така, може ли да се приложи като правило и къде ще отиде животът на всички ни, на държавата като цяло?

Каноните са правилата на живота в Църквата. А в Църквата се влиза и остава по собствено желание. Но който е в Църквата, се задължава и спазва каноните на Църквата. Ако не иска или му е тежко – свят широк! Да излезе от Църквата и да ходи, където му видят очите. Но никой такъв човек или въобще хората извън Църквата нямат право да изказват мнение за валидността на правилата в Църквата, пък бил той и началникът на кабинета на смятащия се за най-важния човек в държавата. Защото видяхме, че и последният не го направи, а го прави чиракът му.

И да си дойдем на думата. Светият Синод на БПЦ – Българска патриаршия се съобрази с канона, както и трябваше да направи. По стечение на обстоятелствата това го знаят дори папата и целият му екип и никой от тях не е искал (а и не би посмял да поиска) от ръководството на БПЦ да наруши канона.

Иван Димитров, dveri.bg

(Със съкращения)

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране