31.10.2021 | 19:10
Кирил Петков: Не изпитвам вина, бих върнал заплатите ми като министър
"Приемам решението, ще си понеса отговорността, която се изразява в плащането на глоба, но аз нямах усещането, че правя нещо грешно"

Не изпитвам морална вина към никого, а даже се гордея с някои нещата, които съм направил, докато бях министър, заяви бившият вече служебен министър на икономиката Кирил Петков за решението на Конституционния съд относно казуса с двойното му гражданство.

“Приемам решението, ще си понеса отговорността, която се изразява в плащането на глоба, но аз нямах усещането, че правя нещо грешно. Мислех си, че съм спазил всички нормативни изисквания по Конституция и морално не се чувствам виновен“, коментира Петков пред bTV.

Според решението, Петков не е имал само българско гражданство, както изисква действащата Конституция.

Петков обясни, че когато е подписвал декларацията, че не е гражданин на друга страна, не е говорил с президента по темата с внесените документи и отказа.

“По тази тема не сме говорили с президента, защото моето съзнание беше, че съм изпълнил нормативното изискване. Бях отишъл при нотариуса си, написах волеизявлението си, заверих го нотариално, изпратих документите до Канада и платих таксата си. КС каза, че административната бележка е по-важна от волеизявлението на българския гражданин, това трябва да го променим, защото за мен това е загуба на суверенитет“, добави Петков.

“Ако съдът ми поиска заплатите и командировъчните, докато бях министър, ще ги върна”, заяви още той и каза, че след решението се е чул с президента и му е благодарил. Самият държавен глава му е заявил пък, че трябва да се уважи това решение, но би се радвал да има повече министри като Петков.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране