18.12.2023 | 13:52
Нинова: Борисов, Кириле, Христо, това ли ви е евроатлантизмът и правовата държава?
"Това е най-унизителното състояние на българския парламент, откакто той съществува"

Това, което се видя днес е най-унизителното състояние на българския парламент, откакто той съществува. Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов – към вас се обръщаме: Това ли ви е евроатлантическия живот в България и европейски Парламент? Това са основните виновници да се случи, това което видяхте днес. За нас това е налагане на диктатура на мнозинството, пълзящ фашизъм. Ние не можем да участваме в това – да влизаме вътре, да се бием като хулигани, да теглим микрофони, БСП е сериозна партии“.

Това заяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии, в кулоарите на Народното събрание, след случилото се в пленарна зала.

„Погледнете назад в годините ще видите, че ДПС и националистите с такава имитация на сблъсъци винаги се помпат едни други се вдигат едни други. Така вдигаха Волен Сидеров и имитираха противопоставяне, така правят и днес. Това, което прави „Възраждане“ е имитация, защото ако искаха наистина да прекратят заседанието или вземат участие в дебата – можеха да се изкажат. Какво правят вътре? Стоят пред трибуната, мнозинството ги намачка, тръгва си заседанието, изказват се от място, взимат си решенията. Това не е истинска опозиция и блокаж – това е цирк“, посочи Нинова.

„Това, уважаеми български граждани, е заблуда за вас“, добави лидерът на БСП.

Нинова бе категорична, че за БСП големият въпрос е диктатурата, която налага мнозинството и пълзящият фашизъм. „Като почнем от паметника и свършим до това, което днес тук се случва. За 5 минути, без изказвания за пореден път предадоха българския национален интерес със законопроектите, които гласуваха в областта на енергетиката. За 5 минути показаха своята несъстоятелност, некомпетентност и продажба на българския национален интерес, като сами се отрекоха от таксата, която въведоха, защото нито могат да съберат тези пари от руския газ, но направиха така, че Унгария да ни блокира за Шенген. И сами сега си правят поправка на поправката, защото блокираха България по пътя към Шенген с глупавите си и предателски решения спрямо българския национален интерес“, посочи лидерът на социалистите.

Корнелия Нинова бе категорична: „Единственият изход от това, което се случва тук е – оставка на това мнозинство, което налага диктатура и фашизоидни методи на работа. За да се успокои държавата и да тръгне напред“.

В коментара пред медиите за Паметника на Съветската армия, тя заяви: „Обръщам внимание на нещо важно, което БСП твърдим от първия ден на варварските действия по събарянето на паметника и което се доказа на 14 декември. Разполагаме с документа – още тогава Министерството на културата се е произнесло, че това събаряне е незаконно и незабавно трябва да бъде спряно. От нас, от обществото, от цяла България този документ е скрит – на 14-ти, на 15-ти, на 16-ти продължава варварското рязане на паметника на Съветската армия“, заяви Нинова.

По думите й отрязаните части от паметника още стоят там, долу на плочките, предварително е трябвало да се вземе разрешение и се определи къде ще се преместят. „Нито разрешение за рязането, нито разрешение къде ще отидат – абсолютно погазване на законите, диващина и варварство е това, което се случи с Паметника на Съветската армия. Това е грубо нарушаване на законите, за това трябва някой да носи наказателна отговорност, защото в НК съществува текст, според който за унищожаване на държавно имущество се носи наказателна отговорност. И ние няма да оставим това така – сезирахме българската прокуратура, ако трябва, ще сигнализираме и международни институции“, категорична бе Корнелия Нинова.

И отново се обърна към сглобката: „И пак ги питам тези евроатлантици: Борисов, Кириле, Христо – това ли ви е евроатлантизма, нали бяхте за правова държава, нали бяхте за върховенство на закона, нали за съдебна реформа? Погазвате всички закони, всички подзаконови нормативни актове, газите Конституцията, закони и българския народ и единственият изход е да си ходите. Защото всеки ден оставане става все по-лошо и по-лошо“, посочи лидерът на БСП.

В отговор на въпроси не медиите за спряното интервю на рпосланик Митрофанова по БНР Корнелия Нинова посочи: „Международният ефект от спряното интервю в БНР очакваме, но виждаме българският – хора с различни политически цветове, Съюза на журналистите, независими хора, хора на изкуството вече се изказаха: Недопустимо е политик да се меси в свободата на медиите и то толкова грубо, цинично и показно. И ние изразихме тази позиция веднага“, заяви лидерът на българските социалисти.

„БСП оставаме единствената алтернатива на това, което виждате вътре. Казах вече – ние може да бъдем част от хулигански прояви, унижаване на Парламента, налагане на диктатура, не можем да бъдем част от това. Ние сме сериозна партия, с парламентарен опит и отговорност към България. Не можем да допуснем да влезем вътре и допуснем да се бием“, посочи Нинова.

Лидерът на БСП бе категорична, че става дума за пълзящ фашизъм и налагане на диктатура, начинът по който се законодателства, насилието и натискът, с който се приемат законите, неглижиране на медии, посягане на свобода на слово, неглижиране на опозиция. „Може ли Росен Желязков да откаже да даде почивка по искане на парламентарна група? Кой, правилник, Росене, спазваш като председател на НС? Има ли закони и правилници в тази държава?, реагира тя.

БСП ще влезе за големия бюджет в пленарна зала, стана ясно от думите й.

Пред медиите лидерът на БСП отново подчерта: „Позицията на БСП за Конституцията остава непроменена – отказ от национален суверенитет чрез двойното гражданство, посегателство върху прокуратурата и овладяване на прокурорската квота, става политическа прокуратура, която ще служи на политически интереси – нищо от това не можем да подкрепим“, заяви Корнелия Нинова.

И призова: „Излезте и протестирайте, ето днес има протест пред Народното събрание, пред Столична община, имаше протест пред Паметника, обръщаме се към хората: Подкрепете ни, защото сме 23-ма, имаме нужда от подкрепа, за да направим реалната промяна на това, което става в България“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране