20.10.2023 | 19:44
Огромен интерес към планинския маратон „Хайдушки пътеки“
Състезанието на 42 км с 2500 метра положителна денивелация е последен старт от календара на Скайрънинг сериите в България за сезон 2023

Най-добрите ни планински бегачи ще участват в “Хайдушки пътеки” 2023. Планинският маратон ще се проведе в събота (21 октомври) в Сливен със старт/финал до Стария бряст – „Европейско дърво на годината 2014“.

Дистанциите са 42, 21 и 12 километра, както и 500-метрово бягане за деца. Стартът е в събота в 8:00 часа, а участниците над 600.

Те ще премерят сили из скалния масив „Сините камъни“, през местността “Карандила” и вр. Българка – най-високият връх в Източна Стара планина. Трасето на маратона е проектирано така, че състезателите да преминат близо до 14-те антични и средновековни крепости.

Състезанието на 42 км с 2500 метра положителна денивелация е последен старт от календара на Скайрънинг сериите в България за сезон 2023. Сред класните атлети, които се очаква да стартират в него са Кирил Николов – Дизела и Шабан Мустафа. Заявки има и от Александър Спасов, Иво Андреев, Даниел Иванов, братята Георги и Тенчо Жекови и др. При дамите фаворит за победата е изключително опитната Мария Николова, която е родом от Сливен и вече е печелила “Хайдушки пътеки”.

Организаторът Стефан Стефанов е подготвил солиден за състезание по планинско бягане у нас награден фонд. Победителите при мъжете и жените на 42 км ще получат по 2000 лева, заелите втори места – по 1000 лв., третите – по 500 лв. Парични награди ще има до шесто място в най-дългата дистанция, както и за първите трима при мъжете и жените в полумаратона и 12-те км.

В полумаратонската дистанция (21 км) личат имената на други класни атлети и ориентировачи – Иван Сираков и Кристина Иванова.

„Хайдушки пътеки“ популяризира двигателната активност и здравословния начин на живот, но и дава възможност на участниците да видят най-красивите места на Сливен и природните богатства на Балкана. Трасетата преминават край емблематични места и символи от градската среда, продължават в планината край живописни местности, красиви пещери, планински върхове, крепостни останки, горски извори, стари хайдушки сборища. Целта на организаторите е да бъде привлечен интереса на участниците и те да се завърнат отново в Града под Сините камъни за нов маратон или като туристи.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране