18.04.2021 | 10:16
Отпускарят Борисов: Нe виждам смисъл да ходя в парламента! Спрете да спекулирате, че няма план за възстановяване (ВИДЕО)
Аз съм се оттеглил от всички места, за да не дразня. Но те пак викат "Ела, за да можем да се дразним!"

Премиерът в оставка Бойко Борисов и ГЕРБ с извънреден брифинг. Повод се оказа решението на НС да го извикат на изслушване за плана на възстановяване.

Депутатите задължиха Борисов да се яви идната сряда.

Днес обаче той потвърди, че няма да отиде. Не виждал смисъл и на шега каза, че вече е “обикновен гражданин”.

“Аз съм се оттеглил от всички места, за да не дразня. Но те пак викат “Ела, за да можем да се дразним!”. Те нямат капацитет за друго”, отсече лидерът на ГЕРБ.

Той за пореден път показа картата след вота, където в 24 района ГЕРБ е първа политическа сила. “Не мога да знам от къде идва това приповдигнато самочувствие на нашите колеги”, каза Борисов, който в момента е в отпуск.

Той поясни, че ГЕРБ има повече гласове от БСП, Мая Манолова и Татяна Дончева взети заедно. Заяви, че Росенец повече няма да бъде закачан, както и че няма да има мажоритарни избори.

“До кога ще чакат?”, каза той. Борисов поясни, че не иска да се спекулира, че няма план за възстановяване. “Не е възможно да се изчете в НС, трябва да им го чета до края на юли”, каза той. Поясни, че именно затова са го внесли в НС.

Спрете да спекулирате, че няма план, каза Борисов. Имало вътре за санирането, за електронното управление. “Няма само за асфалт. Ето ви го”, каза той.

Коментира и критиките за разформироването на НОЩ. Отрече това да е на инат. Ако искате да има шаб, то Симидчиев, който вече е шеф на здравната комисия, то оглавява щаба”, предложи Борисов.

По думите му обаче злобата на опонентите стигнала до там,че в петък приели оставката на кабинета. Така възникнало спор. Припомни Конституцията, че стария действа до назначаването на новото. Но помни как е било при Станишев – когато оставката на старото се гласува с приемането на новото.

Само че те искали да уязвят ГЕРБ и бързали с оставката.

Сега министрите в сряда можели да поискат да се върнат в НС. ГЕРБ и ДПС нямат общо и целия летен преврат е общо действие между Да,България и ДПС, каза Борисов.

Напомни за успешното БГ председателство. Не сме ли тези, които двойно вдигнахме доходите?”, попита Борисов и припомни как световните агенции вдигат рейтинга на България. Отрече да са правили чисти. На социалистът Драгомир Стойнев сестра му още работил в едно министерство.

Сега вместо мнозинството да си направи щаб с едно гласуване, ако искат да вършат работа…. Няма да си изпусна нервите, ако искат да ме вкарат в словобудство, каза той.

Фискалният резерв пък минал над 8 млрд. “Нека видим колко е бил при Орешарски”, каза той. Отново напомни за справянето с мигрантската криза и то благодарение на него.

Коментира и умелото управление на пандемията. “Българите не разбраха в голямата си част бизнесите,че има пандемия”,каза той и напомни, че при намаляването на вълните са отваряли мерките и всички да работят.

През юни всяка седмица ще идват по 400 000 ваксини от Пфайзер . Така по думите на Борисов за 2 месеца ще приключим с ваксинацията. “Тепърва ще видите колко обещания ще бъдат изпълнени”, каза той. Поясни, че намерил само едно , което той не изпълнил – скенера за Окръжна болница, като поръча на здравния министър да свършат тази работа.

Дончев на свой ред също коментира Плана за възстановява и заяви, че коментарите по него са без той да е прочетен. Поясни, че планът може да бъде изпратен и от НС и дори да вземат решение и да му възложи той да го изпрати,ако искат дори могат да го променят , като са договорили с ЕК и възможност за отсрочка. “Това не е да седнеш и да пишеш есе”, каза Дончев и напомни, че само 2 месеца отнемало одиторите да провери разчетите. Парите по плана пък били само 1/4 от средствата, които България ще получи от ЕС, а за останалите нямало коментари. Напомни, че имало множество обсъждания по плана.

Борисов даде да се разбере, че възнамерява да се яви. Но поясни, че искат да правят от НС народен съд.

“Ето го плана. Мислите ли че планът го интересува. А защо да се явя, като те са гласували оставката. по техния пример на решение, аз съм гражданин”,каза Борисов.

“Събрали се старото БСП срещу мен – Таня, Мая и Корнелия. И тези, които работиха за мен”, каза той. “За какво съм им, нали искаха да не махнат. Имат ли гласове за правителство. Управлявайте. За това е викането – не за плана”, каза премиерът в оставка. Поясни, че те търсят друг ефект.

Поясни, че сега в НС трябва да е Слави Трифонов, а той не иска да им се бърка. “Само след няколко дни те ще имат възможност да направят правителство”, каза Борисов. Даде да се разбере,че няма да го бави и да се възползва от целия 7 дни срок.

“На тях им трябва служебно правителство на Радев и през месеците на репресии да постигнат по-добър резултат”, каза Борисов. И добави: “Каквото решат. те вече не са опозиция”.

Отказа да посочи кои ще са министрите в предложения от него кабинет. Поясни, че Митов работил по темата, като в новия кабинет щял да бъде сплав.

ВИДЕО! 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране