29.06.2022 | 22:16
Петков за дипломатите: Решението не е мое (ВИДЕО)
„Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри”

Премиерът в оставка Кирил Петков се яви на изслушване в парламента. В кулоарите на Народното събрание той коментира, че решението за изгонването на руските дипломати не е негово.

„Има Междуведомствен доклад от МВнР и решение на Съвета по сигурност. Решението е на базата на този Съвет и на три доклада от ДАНС. Това са всички институции, които отговарят за сигурността”, подчерта той.

Министър-председателят в оставка обясни, че докладите датират от май и юни. Имало и отделни информации още през март.

„Всички се фокусираха върху 70 човека, които си тръгват. Реално Руското посолство продължава да има над 40 служители, които са голяма бройка в сравнение с много от европейските държави”, подчерта той след изслушването.

Според Петков се е случвал един „много дълъг процес”, който е завършил с това МВнР да направи отзоваването. „Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри”, отбеляза министър-председателят в оставка.

Той подчерта, че на изслушването са били чути всички служби. „Ясно стана, че това е един дълъг процес, който е започнал още през март. Първите доклади и записки ги имаме от март, после април, май, юни. Излязоха две неща – че това е дълъг процес, второто, че доста служби са били включени в тази задача”, добави той.

Премиерът в оставка обясни и каква е била неговата роля в решението: „Много ясно беше докладвано, че аз, като премиер, съм оглавявал Съвета за сигурност”.

Лаконичен беше коментарът му за решението на БСП да стопира преговорите с ПП за съставяне на правителство: „Знаете ли, за тези решения винаги утрото е по-мъдро от вечерта”, заяви Петков.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1155631298564335

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране