28.12.2023 | 23:39
Правителството чака службите да кажат как е влязъл в България екип на забранената телевизия “Русия 1”
Денков видя проблем в думи на Волгин, че "се самоопределя като "обикновен човек" в чужда медия"

Правителството чака пълен доклад от службите за това как е влязъл в България екип на забранената в ЕС телевизия “Русия 1”. След изготвянето на доклада и ако е необходимо – ще се реагира.

Това стана ясно на брифинг на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

По-рано днес санкционираният по “Магнитски” депутат Делян Пеевски обяви, че ще подаде сигнал до министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС, за да бъде установено как на територията на България е допуснат да работи екип на “Русия 1”. Преди това бившият български посланик в Москва Илиян Василев съобщи за случая във Фейсбук. Василев се възмути от това, че водещият на БНР Петър Волгин е дал “случайно” интервю на екипа на “Россия 1”, въпреки че Кремъл изгони кореспондента на националното радио.

Мария Габриел заяви, че МВнР ще изпрати запитване за информация в рамките на европейската дипломатическа служба.

“По предварителна информация знаем, че визата е дадена от друга държава членка. Жената, която е влязла в България с тази виза, е била придружена от други двама души, които са европейски граждани, за които няма как да важи какъвто и да е санкционен режим”, посочи вицепремиерът.

По думите ѝ е важно да има пълен доклад от службите и, ако някъде може да реагира МВнР, то по-скоро е към дипломатическата служба.

Премиерът Николай Денков уточни, че това, което е забранено за ЕС, е разпространението на съответния канал “Русия 1”, а няма забрана за дейността на журналистите от съответните медии.

“Ще разгледаме внимателно дали това, което е направила, излиза от границите”, каза той и допълни.

Във видео за премахването на Паметника на Съветската армия, излъчено по “Русия 1”, Волгин говори за “обикновените граждани” в България, които “не виждат в Русия враг”.

“За мен е проблем журналист в българска публична медия да се изявява като представител на обикновените хора пред чужда медия. Ако иска да бъде обикновен човек, нека да излезе като обикновен човек, но той е журналист в Българското национално радио и това не е приемливо”, коментира Денков днес.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране