09.01.2024 | 9:28
Психиатър: Задушеният при задържане Пламен Пенев не е имал законова пречка да шофира
Двама висши полицаи в Стара Загора подадоха оставки без възражения, а двама младши са отстранени, докато тече проверката

След като се разбра, че бившият борец Пламен Пенев, който загина при гонка с полицията на 30 декември, е страдал от параноидна шизофрения, някои се питат дали е имал право да притежава шофьорска книжка. “Законът не му забранява да шофира с тази диагноза”, бе категоричен пред “24 часа” бившият дългогодишен директор на психиатричната болница в Раднево д-р Тодор Толев.

“Такива пациенти са по-скоро кротки”,

каза още той. На теория параноидната шизофрения е вид психоза, която може да затрудни човек да разбере разликата между реалността и фантазията. Засяга начина, по който мисли, и определя поведението му. Хората с параноидни заблуди са неоправдано подозрителни към околните. Тези чувства и вярвания могат да причинят силен страх и безпокойство, уточни докторът.

Когато се разчу за случая, работодателите на Пламен Пенев от рудник “Трояново север” разказаха, че мъжът е лежал в психиатрия, след като проявил признаци на неадекватност – говорел си сам и не знаел къде се намира. За по-сигурно началниците му не позволявали да остава сам на работното си място и да има достъп до инструменти.

На въпрос дали евентуалният стрес при опита да бъде задържан от полицията не е обострил болестта при Пенев и това да го е накарало да бяга, д-р Толев отговори, че на този етап може да се правят само спекулации. “Необходима е много повече информация за случая, за да се каже каквото и да било, а такава информация няма”, коментира докторът.

Още преди да се разгори тази дискусия, дъщерята на бившия борец Борислава Пенев потвърди, че баща ѝ имал психични проблеми, но си вземал редовно лекарствата и не бил агресивен. Във фаталната нощ нямал оръжие и не бил заплашвал полицаите.

Адвокатът на семейството Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, обяви, че твърденията за влошеното здравословно състояние на Пламен Пенев е

защитна позиция на тези, които се плашат от наказателна отговорност

Заради смъртта на бившия борец вътрешният министър Калин Стоянов поиска и получи веднага оставките на заместник-директора на ОДМВР в Стара Загора комисар Пламен Петков и на началника на охранителната полиция комисар Илиян Илиев. Петков подаде оставка, защото в този ден е замествал директора старши комисар Лазар Христов, а Илиев – тъй като участниците в акцията с фаталния край са негови подчинени.

Новината за оставките потвърди пред “24 часа” директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов с изричното уточнение, че двамата не са уволнени, а са подали сами без възражения оставките си,след като са им били поискани.

Извън борда са и двама младши полицейски инспектори – по един от Първо и от Второ РПУ. Те са отстранени временно от работа с мотива “тежки нарушения на служебната дисциплина”, докато тече проверка срещу тях за действията им при преследването и задържането на Пенев.

Източник: “24 часа”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране